Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a dezvăluit că unele bacterii comune prezintă niveluri mai mari ale rezistenței la antibiotice, fapt ce ar putea pune „milioane de vieți în pericol”.

Cercetarea OMS a chestionat oameni din peste 80 de țări și a constatat o rezistență crescută la antibiotice pentru infecțiile bacteriene comune.

În analizele rezistenței antimicrobiene, raportul a constatat niveluri ridicate – peste 50% – în cazul bacteriilor care provoacă frecvent infecții ale fluxului sanguin, mai ales în spitale.

Acele infecții, care pun viața în pericol, necesită tratament cu antibiotice de ultimă instanță, dar 8% dintre infecțiile sângelui cauzate de o bacterie, Klebsiella pneumoniae, au fost raportate ca fiind rezistente la medicamente, ceea ce duce la creșterea riscului de deces.

Infecțiile bacteriene, frecvent întâlnite, au înregistrat o rezistență crescută la antibiotice.

Spre exemplu, Neisseria gonorrhoeae, bacteria care provoacă gonoreea, a înregistrat o rata de 60% a rezistenței la cele mai utilizate antibacteriene orale. Același lucru este valabil și pentru E. coli, care, conform Johns Hopkins Medicine, este o cauză foarte frecventă a infecțiilor tractului urinar (ITU).

Peste 20% dintre cazurile de E. coli au arătat rezistența la tratamentele de prima și a doua linie.

„Rezistența la antimicrobiene subminează medicina modernă și pune în pericol milioane de vieți”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Pentru a înțelege cu adevărat amploarea amenințării globale și pentru a crea un răspuns eficient de sănătate publică la RAM (rezistența antimicrobiană), trebuie să extindem testele microbiologice și să furnizăm date de calitate pentru toate țările, nu doar pentru cele bogate”, a spus el.

Chiar dacă majoritatea tendințelor rezistenței la antibiotice au rămas stabile în ultimii patru ani, OMS a spus că infecțiile sângelui cauzate de E. coli, salmonella și gonoreea rezistentă au crescut cu cel puțin 15% în perioada 2017 și 2020.

OMS a cerut mai multe cercetări pentru a identifica de ce există o creștere a rezistenței bacteriene și care este legătura acestui fenomen cu creșterea numărului de spitalizări și a tratamentelor cu antibiotice crescute în timpul pandemiei de COVID-19.

 

Sursă: www.abc.net.au