Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat Lista actualizată cu agenți patogeni prioritari (BPPL) 2024, care cuprinde 15 specii de bacterii rezistente la antibiotice grupate în următoarele categorii de prioritare: critică, ridicată și medie. Lista oferă îndrumări cu privire la dezvoltarea de tratamente noi, necesare pentru a opri răspândirea rezistenței la antimicrobiene(RAM).

„Prin cartografierea poverii globale a bacteriilor rezistente la medicamente și evaluarea impactului acestora asupra sănătății publice, această listă este esențială pentru a orienta investițiile și pentru a rezolva criza accesului la antibiotice. De la publicarea primei Liste cu agenți patogeni prioritari, în 2017, amenințarea rezistenței la antimicrobiene s-a intensificat, erodând eficacitatea numeroaselor antibiotice și punând în pericol multe dintre reușitele medicinei moderne”, a spus dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru rezistența la antimicrobiene.

Agenții patogeni din categoria de prioritate critică, cum ar fi bacteriile gram-negative rezistente la antibioticele de ultimă instanță și Mycobacterium tuberculosis rezistente la antibioticul rifampicină, prezintă amenințări globale majore din cauza capacității de a rezista la tratament și de a răspândi rezistența la alte bacterii. Bacteriile Gram-negative au abilitatea de a găsi noi modalități de a rezista tratamentului și pot transmite material genetic care permite altor bacterii să devină rezistente la medicamente.

Agenții patogeni din categoria de prioritate ridicată, cum ar fi Salmonella și Shigella, prezintă o povară deosebit de mare în țările cu venituri mici și medii, împreună cu Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus meticilino-rezistent, care reprezintă provocări semnificative în mediile medicale. Alți agenți patogeni din aceeași categorie, cum ar fi Neisseria gonorrhoeae rezistente la antibiotice și Enterococcus faecium, prezintă provocări unice asupra sănătății publice, inclusiv infecții persistente și rezistență la antibiotice multiple, necesitând cercetări specifice și intervenții de sănătate publică.

Printre agenții patogeni din categoria de prioritate medie se numără streptococii de grup A și B (noi pe lista din 2024), Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae, care prezintă o povară ridicată a bolii. Acești agenți patogeni necesită o atenție sporită în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv populațiile pediatrice și vârstnice, în special în mediile cu resurse limitate. „Rezistența la antimicrobiene pune în pericol capacitatea noastră de a trata eficient infecțiile precum tuberculoza, ceea ce duce la  forme severe și rate crescute de mortalitate”, a spus dr. Jérôme Salomon, director general adjunct al OMS – Universal Health Coverage, Communicable and Noncommunicable Diseases.

BPPL 2024 subliniază, de asemenea, necesitatea unei abordări cuprinzătoare de sănătate publică pentru abordarea RAM, inclusiv accesul universal la măsuri de calitate și la prețuri accesibile pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul adecvat al infecțiilor, așa cum este subliniat în abordarea OMS privind RAM și pachetul de bază al intervențiilor de combatere RAM. Acest lucru este crucial pentru atenuarea impactului RAM asupra sănătății publice și economiei.

Modificări ale listelor

BPPL 2024 cuprinde eliminarea a cinci combinații de agent patogen-antibiotic care au fost incluse în BPPL 2017 și adăugarea a patru combinații noi. Faptul că enterobacteriaceele rezistente la cefalosporine de generația a treia sunt enumerate ca un element de sine stătător în categoria de prioritate critică subliniază povara și necesitatea unor intervenții direcționate, în special în țările cu venituri mici și medii. Trecerea infecției cu Pseudomonas aeruginosa rezistentă la carbapeneme (CRPA) din categoria de prioritate critică la cea de prioritate ridicată în BPPL 2024, se bazează pe rapoartele recente despre scăderea rezistenței globale. În ciuda acestei tranziții, investițiile în cercetare și dezvoltare și alte strategii de prevenire și control pentru CRPA rămân importante, având în vedere povara semnificativă a acesteia în unele regiuni.

OMS BPPL 2024 include următoarele bacterii: Prioritate critică:

  • Acinetobacter baumannii, rezistentă la carbapeneme;
  • Enterobacterales, a treia generație rezistentă la cefalosporine;
  • Enterobacterales, rezistente la carbapeneme;
  • Mycobacterium tuberculosis, rezistent la rifampicină.

Prioritate ridicată:

  • Salmonella Typhi, rezistentă la fluorochinolone;
  • Shigella spp., rezistente la fluorochinolone;
  • Enterococcus faecium, rezistent la vancomicină;
  • Pseudomonas aeruginosa, rezistent la carbapeneme;
  • Salmonella non-tifoidă, rezistentă la fluorochinolone;
  • Neisseria gonorrhoeae, rezistentă la cefalosporine de generația trei;
  • Staphylococcus aureus, rezistent la meticilină.

Prioritate medie:

  • Streptococi din grupa A, rezistenți la macrolide;
  • Streptococcus pneumoniae, rezistent la macrolide;
  • Haemophilus influenzae, rezistent la ampicilină;
  • Streptococi din grupa B, rezistenti la penicilina.

Modificările din 2017 reflectă natura dinamică a RAM și necesitatea intervențiilor personalizate. Pe baza valorii BPPL ca instrument global, adaptarea listei la contextele țărilor și regiunilor trebuie să ia în considerare variațiile regionale ale distribuției agenților patogeni și de povara RAM. De exemplu, Mycoplasma genitalium rezistentă la antibiotice, care nu este inclusă în listă, este o preocupare tot mai mare în unele părți ale lumii.

Sursa informațiilor: www.who.int