Mai mult de un sfert din râurile lumii eșantionate într-un nou studiu major s-a dovedit a fi poluate cu medicamente într-un grad toxic.

Potrivit cercetătorilor, poluarea farmaceutică reprezintă o amenințare globală pentru mediu și sănătatea umană. Când antibioticele ajung în căile navigabile fac posibilă dezvoltarea rezistenței la antimicrobiene – despre care OMS și ONU consideră că este unul dintre cele mai mari pericole pentru umanitate.

În prima investigație cu adevărat globală a problemei, oamenii de știință au măsurat concentrația a 61 de substanțe farmaceutice active (API) în peste 1.000 de locații de-a lungul a 258 de râuri care se întind pe fiecare continent (104 țări în total).

Doar două locuri din lume au fost nepoluate, potrivit studiului publicat în revista PNAS: Islanda și un sat din Venezuela în care indigenii nu folosesc medicina modernă.

„Știm de peste două decenii că produsele farmaceutice își fac loc în mediul acvatic, unde pot afecta biologia organismelor vii. Dar una dintre cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat în abordarea acestei situații este că nu am fost destul de specifici atunci când monitorizăm acești contaminanți, aproape toate datele fiind concentrate pe câteva zone selectate din America de Nord, Europa de Vest și China.”

Dr. John Wilkinson, co-lider al studiului cu sediul la Universitatea din York din Marea Britanie

Madridul are cel mai poluat râu din Europa, clasându-se în primele 10% dintre locurile globale cu cele mai mari concentrații cumulate de API. De asemeanea, orașul Glasgow din Scoția a ajuns în primele 20% la nivel global.

Există o corelație puternică între statutul socioeconomic al unei țări și poluarea farmaceutică mai mare a râurilor sale, națiunile cu venituri medii-inferioare precum India și Nigeria fiind cele mai grav afectate. Cercetătorii sugerează că acest lucru s-ar putea datora faptului că oamenii din aceste țări își pot permite să cumpere medicamente, dar nu au sisteme scumpe de canalizare care să filtreze medicamentele.

De asemenea, fabricile farmaceutice își varsă compușii chimici în râuri.

Peste 1,2 milioane de oameni au murit la nivel global în anul 2019 din cauza infecțiilor bacteriene care erau rezistente la antibiotice. Există legături strânse între țările cu cea mai mare poluare cu medicamente și cele care suferă cel mai mare impact al rezistenței la antimicrobiene.

Dr. Wilkinson a spus pentru The Guardian că rezistența la antimicrobiene ar putea aduce o nouă pandemie.

Cofeina și antidepresivele sunt printre medicamentele găsite în râuri

API-urile detectate cel mai frecvent au fost carbamazepina, un medicament antiepileptic care se descompune, medicamentul pentru diabet metformin și cofeina despre care cercetătorii recunosc că provine atât din băuturi, cât și din medicamente. Toate trei au fost găsite în mai mult de jumătate din locații.

Concentrațiile de cel puțin un API la 25,7% din locații au depășit limita sigură pentru viața acvatică. Acești compuși biologic activi pot transforma peștii masculi în femele, pot perturba reproducerea și chiar pot modifica ritmul cardiac al animalelor.

Alți contaminanți găsiți la concentrații potențial dăunătoare includ beta-blocantul propranolol și loratadina, un antihistaminic pentru alergii. Antidepresivele citalopram și venlafaxina au fost, de asemenea, găsite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Cercetătorii speră că prin monitorizarea crescută a produselor farmaceutice din mediul acvatic, ar putea dezvolta strategii pentru a limita efectele îngrijorătoare cauzate de acești poluanți.

 

 

Sursă material https://www.euronews.com.