Infecția cu organisme multirezistente (MDR), cum ar fi: Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecium, Escherichia coli (agenti patogeni ESKAPEE), Staphylococcus aureus, Enterobacter spp și Acinetobacter baumannii, reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică la nivel global. Cu toate acestea, în prezent, nu sunt disponibile medicamente care să reziste în mod eficient acestor bacterii.

Au trecut aproape patruzeci de ani de la descoperirea carbapenemelor. Cu toate acestea, în ciuda eficacității acestor antibiotice, rămâne o nevoie urgentă de agenți antimicrobieni noi și eficienți care să poată combate eficient microorganismele rezistente la antibiotice.

Peptidele antimicrobiene (AMP), care apar în mod natural, au prezentat mecanisme intrinseci de apărare împotriva numeroaselor specii. Lipsa dezvoltării clinice a AMP a fost atribuită toxicității acestora, activității limitate in vivo, lipsei activității sistemice și proprietăților farmacocinetice (PK) suboptime.

Un studiu recent, apărut în Jurnalului Medical PLoS ONE, raportează dezvoltarea unei peptide antibacteriene sintetice (PLG0206), cunoscută anterior ca WLBU2.

PLG0206 este o peptidă de aminoacizi, care conține reziduuri de valină, arginină și triptofan și care asigură legătura și interacțiunea maximă cu membrana bacterienă, prezentând toxicitate minimă. Cercetările anterioare au indicat că PLG0206 este eficientă împotriva unui spectru larg de agenți patogeni, inclusiv împotriva celui mai puternic biofilm S. aureus – P. aeruginosa.

Despre studiu

Studiul actual a emis ipoteza că PLG0206 ar putea fi eficient împotriva infecțiilor cauzate de bacteriile MDR. Toate evaluările preclinice ale PLG0206, precum și evaluările aferente in vitro și in vivo, au fost  incluse în studiul curent. Aceste dovezi au susținut afirmația că acest compus antimicrobian a fost un agent antibacterian activ, care ar putea depăși limitările asociate cu antibioticele comerciale și experimentale disponibile.

Prezentul studiu a utilizat o baza de date, care cuprindea mostre ale agenților patogeni, pentru a determina dacă PLG0206 poseda activitate bactericidă rapidă, cu spectru larg, atât împotriva agenților patogeni MDR Gram pozitivi, cât și Gram negativi.

Avantajul principal al PLG0206 este structura, care îi permite să depășească multe deficiențe asociate cu antibioticele și AMP-urile tradiționale, inclusiv lipsa activității anti-biofilm și a rezistenței patogene.

Concluziile studiului

Experimentele in vivo folosind diferite modele animale au arătat că PLG0206 a fost eficientă împotriva infecției cu microorganisme rezistente. De exemplu, s- a demonstrat eficacitatea PLG0206 în reducerea infecției cu S. aureus.

Experimentele realizate pe animalele de laborator au indicat un profil toxic scăzut pentru utilizarea sistemică și locală a PLG0206. Un studiu vast, realizat pe iepuri, a confirmat capacitatea PLG0206 de a menține activitatea asociată biofilmului fără toxicitate aparentă. Toate animalele au prezentat o rată a supraviețuirii mai mare, după un singur tratament cu PLG0206, în urma infecției cu S. aureus.

Comparativ cu administrarea antibioticelor, s-a demonstrat că administrarea sistematică a PLG0206 ar putea reduce în mod eficient încărcăturile bacteriene atât în ​​vezică, cât și în rinichi. În plus, PLG0206 s-a dovedit a fi sigură și bine tolerată în rândul oamenilor cărora li s-a administrat intravenos, respectivul agent.

În comparație cu bacteriile Gram-pozitive, bacteriile Gram-negative sunt mai susceptibile de a dezvolta rezistență la antibiotice. În studiile privind frecvența mutațiilor spontane (SMF), valorile MIC crescute ale PLG0206 au indicat că agenții patogeni Gram-pozitivi nu au produs mutații spontane; cu toate acestea, acesta nu a fost cazul cu P. aeruginosa.

S-a descoperit că o concentrație optimă de PLG0206 reduce în mod eficient coloniile de P. aeruginosa, inhibând astfel dezvoltarea mutațiilor spontane. Din păcate, agenții chimioterapeutici antimicrobieni disponibili nu sunt capabili să elimine biofilmele persistente. În prezent, oamenii de știință explorează mecanismul asociat cu rezistența PLG0206 împotriva P. aeruginosa.

Concluzii

PLG0206 posedă activitate bactericidă rapidă, cu spectru larg împotriva microorganismelor rezistente. În plus, acest agent bactericid s-a dovedit a fi eficient atât împotriva biofilmului, cât și la nivelul planctonului (totalitatea organismelor acvatice, în general cu dimensiuni microscopice). Evaluarea in vitro și in vivo a PLG0206 a susținut dezvoltarea sa clinică și a subliniat importanța peptidelor ca agenți terapeutici.

 

Sursă: www.news-medical.net