O familie de compuși care prezintă activitate împotriva agenților patogeni gram-pozitivi multirezistenți ar putea reprezenta o nouă clasă de antibiotice. Un compus, cunoscut sub numele de PS757, pare a fi, de asemenea, eficient împotriva infecțiilor cutanate și ale țesuturilor moi, inclusiv fasceita necrozantă cauzată de Streptococcus pyogenes (S. pyogenes).

Noua clasă de compuși sintetici, numită GmPcides, a fost dezvoltată de cercetătorii de la Washington University School of Medicine din SUA și de la Universitatea Umeå din Suedia. Compușii imită structurile peptidelor naturale, dar sunt modificați în diferite poziții pentru a produce molecule cu activitate antibacteriană îmbunătățită, similară medicamentelor.

S-a demonstrat anterior că PS757 are o activitate bactericidă robustă împotriva unei game largi de agenți patogeni Gram-pozitivi rezistenți la medicamente, inclusiv Enterococcus faecium rezistent la vancomicină, Staphylococcus aureus rezistent la meticilină și Streptococcus pneumoniae, toate listate de către OMS ca fiind agenti patogeni din categoria de prioritate ridicată.

În cadrul celor mai recente lucrări, cercetătorii s-au concentrat pe S. pyogenes, un agent patogen Gram-pozitiv responsabil pentru o gamă largă de boli, inclusiv scarlatina, sindromul de șoc toxic și infecții ale pielii și ale țesuturilor moi, cum ar fi fasceita necrozantă. În prezent, tratamentul infecțiilor cu S. pyogenes este complicat de capacitatea bacteriilor de a forma biofilme care sporesc rezistența la antibiotice și pot duce la infecții recurente și la eșecul tratamentului.

Într-un model de șoarece cu infecție a pielii și a țesuturilor moi cu S. pyogenes, cercetătorii au demonstrat că PS757 a fost eficient împotriva tuturor etapelor de creștere a bacteriilor și de formare a biofilmului. Ei au descoperit, de asemenea, că compusul a îmbunătățit rezultatele tratamentului prin scăderea încărcării bacteriene, reducerea leziunilor tisulare și a inflamației și grăbirea vindecării rănilor.

Chiar dacă mecanismul exact de acțiune al PS757 este în prezent necunoscut, cercetătorii au observat asemănări cu un alt antibiotic, daptomicina, care acționează prin legarea ireversibilă de membranele celulare bacteriene, ducând la moartea celulelor. Pe măsură ce au fost observate anomalii ale peretelui celular la S. pyogenes care au fost expuse la PS757, cercetătorii au sugerat că acest compus poate funcționa și prin țintirea membranelor.

Ishwar Singh, expert în descoperirea medicamentelor antimicrobiene la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, consideră că structura compusului face ca acesta să prezinte un mecanism de acțiune plauzibil: „Structura este destul de hidrofobă, așa că este foarte probabil să țintească membranele celulare”.

Singh, care nu a fost implicat în proiect, este impresionat de rezultate: „Da, este în stadiu foarte incipient, dar este interesant să ai compusul și este bine să vezi că există eficacitate in vivo într-un model de rană cutanată”.

Singh subliniază că echipa din SUA și Suedia a observat o anumită dezvoltare a rezistenței la bacteriile tratate cu GmPcide (antibiotice bactericide împotriva unei game largi de specii Gram-pozitive), dar nu au furnizat date despre cât de frecvent se întâmplă acest lucru.

Sursa informațiilor: www.chemistryworld.com