Cercetările au dezvăluit o verigă slabă a superbacteriei A. baumannii, un agent patogen mortal, care poate supraviețui timp de un an în spitale, iar atunci când infectează un pacient vulnerabil reușește să reziste antibioticelor, precum și răspunsului imunitar înnăscut al organismului.

O echipă internațională, condusă de cercetătorii de la Universitatea Macquarie, Dr. Ram Maharjan și profesorul asociat Amy Cain, a descoperit cum superbacteria poate supraviețui în medii dure și poate provoca infecții mortale. Aceștia au descoperit o singură proteină care acționează ca un regulator principal. Când proteina este deteriorată, agentul poate fi controlat în laborator. Cercetarea a fost publicată în Nucleic Acids Research.

„Sperăm ca lucrarea noastră să încurajeze cercetătorii din întreaga lume să se reorienteze asupra dezvoltării de medicamente pentru a lupta împotriva acestui agent patogen, care se răspândește prin spitale și ucide persoanele vulnerabile din unitățile de terapie intensivă sau din alte zone cu risc ridicat”, spune prof. Cain, autorul principal al lucrării.

Există șase superbacterii care atrag atenția oficialilor de la nivel mondial din domeniul sănătății. E. coli, Klebsiella pneumoniae și alte bacterii gram-negative au căi comune care le conferă rezistență la antibiotice. A. baumannii este diferit și este deosebit de puternic, fiind unul dintre cei mai rezistenți agenți patogeni întâlniți.

”A. baumannii este relativ nou și a apărut în spitale în anii 1980. Este greu de manipulat genetic cu setul existent de instrumente moleculare . De obicei, infectează doar persoanele bolnave, dar fiind foarte rezistent la antibiotice îngreunează realizarea cercetării în condiții de siguranță. Nu știm de unde a apărut și nici cum a devenit atât de rezistent. Acum, datorită acestei lucrări, știm cum reacționează la stres”, explică prof. Cain.

Prof. Amy Cain împreună cu colegii săi, și-au dat seama în urmă cu aproximativ cinci ani că ar putea încerca să înțeleagă biologia de bază a A. baumannii. Acest lucru a dus la o investiție majoră a Universității Macquarie în cercetare, în laboratoare de biocontaminare pentru siguranța personalului și într-un model etic pe animale, folosind omizi de molii.

„Prin studierea modului în care acest agent produce infecțiile, am găsit o proteină de reglementare importantă (DksA). Când perturbăm această proteină apar modificări în aproximativ 20% din genomul agentului”, spune dr. Ram Maharjan, cercetător la Universitatea Macquarie.

”Nu numai că această proteină controlează răspunsul la stres, dar controlează și virulența. A. baumannii se răspândește de obicei în sânge, dar perturbarea proteinei îl face nedetectabil în sângele Galleria mellonella și al șoarecilor. De asemenea, devine super lipicios și aderă inofensiv de organe”, concluzionează acesta.

 

Sursă: www.miragenews.com