Peptidele ar putea fi pregătite pentru a rezolva problema înnodată a rezistenței la antibiotice.

Laboratorul Rice al chimistului Anatoly Kolomeisky a modelat o serie de peptide antimicrobiene (AMP), molecule naturale și variate care ajută sistemele biologice, pentru a evalua mecanismele pe care le folosesc pentru a opri bacteriile dăunătoare. Înțelegerea acestora ar putea ajuta la proiectarea peptidelor pentru a opri bacteriile care au dezvoltat rezistență la antibiotice.

AMP-urile ucid bacteriile în doi pași: mai întâi prin atașarea la membranele celulare și prin inhibarea acestora. Cercetătorii au descoperit că ambele etape sunt la fel de importante împotriva microbilor invazivi, dar puterea inhibiției a fost mult subestimată.

Potrivit calculelor lor, invazia pare să se bazeze pe un număr masiv de peptide – chiar milioane – pentru a pătrunde în bacterii, dar s-ar putea să fie necesare mai puține pentru a inhiba bacteriile din interior.

Există mai multe moduri în care peptidele antimicrobiene inhibă bacteriile. S-ar putea să deschidă membranele celulare, făcând bacteriile să explodeze sau ar putea să intre în interiorul bacteriilor și să întrerupă rețelele lor biochimice. Dar încă nu se știu prea multe despre mecanismele microscopice ale modului în care AMP distrug celulele bacteriene.”

Anatoly Kolomeisky, profesor de chimie, Universitatea Rice

Înțelegerea mecanismelor peptidelor necesită construirea unui cadru teoretic pentru a testa cât de repede diferitele populații de AMP elimină bacteriile dintr-un sistem. Conform studiului, aceste calcule au arătat că inhibarea este la fel de importantă ca invazia.

Rezultatele sunt în concordanță cu datele experimentale și ajută la explicarea modului în care AMP-urile par a fi eficiente la o gamă largă de concentrații. Cercetătorii au explorat și gradul de fluctuații ale numărului de peptide antimicrobiene din interiorul unei bacterii.

Cercetătorii speră că modelele lor îi vor ajuta pe alții să proiecteze AMP terapeutice care reușesc acolo unde antibioticele eșuează, în special prin reglarea capacității lor de a intra în bacteriile țintă.

 

 

Sursă material www.news-medical.net.