Una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii publice la nivel mondial este reprezentata de bacteriile rezistente la antibiotice.
Organizația Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza cu privire la inceputul iminent al unei ere post-antibiotice in care infectiile inofensive nu mai pot fi tratate si ar putea deveni din nou una dintre cele mai frecvente cazuri de deces.
Utilizarea diferitelor antibiotic ca terapie standard de tratament a redus mult spectrul medicamentelor antibacteriene eficiente. In acelasi timp, dezvoltarea de noi medicamente este redusa.
Acest lucru se datoreaza rezistentei bacteriilor la antibiotice, ceea ce face ca medicamentele antibacteriene sa fie ineficiente. In ultimii ani, cercetatorii au incercat, sa dezvolte strategii pentru a menține sau chiar a imbunatati eficacitatea antibioticelor existente.
La Centrul de Inovatie Kiel (KEC) al Universitatii Kiel din Germania, laboratorul Schulenburg dezvolta si investigeaza strategiile bazate pe evolutie, avand ca dublu obiectiv eliminarea agentilor patogeni bacterieni si, de asemenea, reducerea la minimum a evolutiei rezistentei la medicamente.
Un principiu pe care il aplica cercetatorii este sensibilitatea colaterala. Acest termen tehnic descrie aparitia unor „costuri” avantajoase si evolutive pentru dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice, care apare atunci cand rezistenta la un anumit antibiotic face ca agentii patogeni sa fie extrem de sensibili la un al doilea medicament.
In cazul bacteriei Pseudomonas aeruginosa, cercetatorii au facut experimente de evolutie in laborator pentru a evalua stabilitatea acestui principiu pe care se bazeaza si adaptarea, in timp, la un tratament durabil pentru pacienti.
Intr-o publicatie recenta, echipa de cercetare KEC a putut demonstra ca eficacitatea tratamentului depinde de ordinea in care se aplica antibioticele si de modul de actiune al medicamentelor utilizate.
In urma unor teste efectuate in laboratorul Schulenburg s-a analizat sistematic eficacitatea terapiei alternative combinate cu antibiotice.
Pentru aceste studii, au folosit bacteria Pseudomonas aeruginosa, o bacterie infecțtoasa care este deosebit de periculoasa pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Ei au descoperit ca tratamentele cu antibiotice au fost deosebit de eficiente, cand un așa-numit antibiotic aminoglicozid a fost alternat cu un antibiotic betalactam, deci un medicament asemănător penicilinei.
„Pe baza acestui test, am dorit acum sa aflam daca aceasta metoda poate fi aplicata in conditii de schimbare temporala si daca sensibilitatea
inalta a germenului ramane stabila”, subliniaza purtatorul de cuvant al KEC, Hinrich Schulenburg.
„Abilitatea agentului patogen de a se adapta a fost deosebit de restransa cand tratamentul a inclus o schimbare a medicamentului de la aminoglicozid la un betalactam, adica o substanta asemanatoare penicilinei”, explică dr. Camilo Barbosa, primul autor al studiului.
In acest caz, bacteriile nu au putut sa se adapteze si au disparut ca urmare a administrarii combinate a antibioticelor. Cu toate acestea, in alte combinatii de medicamente, agentii patogeni au putut dezvolta noi rezistențe multiple.
Noile cercetari ale oamenilor de stiinta KEC privind stabilitatea sensibilitatii colaterale pot permite dezvoltarea de antibiotice durabile.
Efectele schimbarii anumitor clase de medicamente si impactul costurilor evolutive asupra dezvoltarii rezistentei confirma potentialul principiilor evolutive pentru conceperea de noi terapii cu antibiotice durabile.
„Urmatorul pas este sa dezvoltam in continuare aceste strategii promitatoare bazate pe evolutie prin aplicarea lor la pacienti si aici sa profitam de mediul extrem de colaborativ dintre oamenii de stiinta si clinicienii de baza din Germania de Nord”, incheie Schulenburg.
Articol tradus și preluat de pe Phys.org