Potrivit noilor cercetări, particulele minuscule de aur ar putea fi noua armă în lupta împotriva rezistenței bacteriene la antibiotice.
Oamenii de știință au investigat utilizarea nanoclusterelor de aur – fiecare alcătuit din aproximativ 25 de atomi de aur – pentru a ținti și a perturba celulele bacteriene, făcându-le mai susceptibile la tratamentele cu antibiotice standard.
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății de anul trecut spunea că „rezistența la antibiotice crește la un nivel periculos de ridicat în toate părțile lumii”.
Încă de acum câțiva ani, cercetătorii au început să recunoască proprietățile antimicrobiene ale nanoparticulelor de aur special adaptate și s-au străduit să găsească o modalitate de a duce nanoparticulele la locul unei infecții bacteriene fără a afecta celulele sănătoase.
În studiul nou realizat de o echipă internațională de oameni de știință de la Universitatea din Leeds, Universitatea de Sud de Știință și Tehnologie din Shenzhen și Universitatea Fudan din Shanghai, s-a identificat o modalitate de a împacheta nanoclusterele de aur într-un plic molecular care le face mai puțin toxice pentru țesutul sănătos, fără a le afecta proprietățile antibacteriene.
Studiile de laborator au arătat că abordarea a avut un „efect puternic” în ceea ce privește uciderea unei game de bacterii, unele legate de infecții dobândite în spital și rezistente la tratamentele cu antibiotice standard.
Reducerea toxicității
În testele de laborator, oamenii de știință au investigat dacă nanoclusterele de aur ar fi eficiente în reducerea apărării celulelor bacteriene. Astfel, cercetătorii au folosit o tulpină bacteriană numită staphylococcus epidermidis, rezistentă la meticilină, care este responsabilă pentru unele infecții dobândite în spital.
Aceștia au testat trei antibiotice, fiecare reprezentând o clasă de antibiotice, împotriva rezistenței la meticilină cu și fără nanoclustere de aur.
În acele cazuri în care antibioticul a fost utilizat în combinație cu nanoclusterele de aur, a existat un efect antimicrobian îmbunătățit. A existat o scădere de 128 de ori a cantității de antibiotic necesare pentru a inhiba creșterea rezistenței la meticilină.
Profesorul Dejian Zhou de la Universitatea din Leeds speră că rezultatele cercetării vor fi preluate de industria farmaceutică. Acesta consideră că nanoparticulele de aur combinate cu antibioticele existente va fi o alternativă mai rapidă și mai ieftină la dezvoltarea unei serii de noi antibiotice ca răspuns la rezistența bacteriilor la antibiotice.
Sursă material www.news-medical.net.