Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea din Florida au descoperit că o combinație de nanoparticule de argint și antibiotice a fost eficientă împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Cercetătorii speră să transforme această descoperire într-un tratament viabil pentru unele tipuri de infecții rezistente la antibiotice. Infecțiile rezistente la antibiotice ucid peste un milion de oameni la nivel global în fiecare an.

De secole se știe că argintul are proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nanoparticulele de argint – sfere de argint suficient de mici pentru a funcționa la nivel celular – reprezintă o nouă etapă în utilizarea metalului prețios pentru a lupta împotriva bacteriilor.

În acest studiu, echipa de cercetare a testat dacă nanoparticulele de argint, disponibile comercial, sporesc eficacitatea antibioticelor și permit acestor medicamente să contracareze bacteriile rezistente.

„Am descoperit că nanoparticulele de argint și o clasă comună de antibiotice cu spectru larg, numite aminoglicozide, lucrează împreună în mod sinergic”, a declarant Daniel Czyż, autor principal al studiului și profesor asistent la departamentul de microbiologie și biologie celulară UF/IFAS.

Atunci când sunt combinate cu o cantitate mică de nanoparticule de argint, cantitatea de antibiotic necesară pentru a inhiba bacteriile a scăzut de 22 de ori, ceea ce demonstrează că nanoparticulele fac medicamentul mult mai puternic. În plus, aminoglicozidele pot avea efecte secundare negative, astfel încât utilizarea nanoparticulelor de argint ar putea permite o doză mai mică de antibiotic, reducând aceste efecte secundare”, a explicat Czyż.

În ultimele decenii, utilizarea excesivă a antibioticelor a dus la apariția bacteriilor rezistente la antibiotice și la scăderea eficacității medicamentelor antibiotice tradiționale. Rezultatele studiului indică faptul că nanoparticulele de argint au potențialul de a reînnoi eficacitatea pentru o parte dintre aceste medicamente.

„Să presupunem că ai o arsură gravă la mână și se infectează cu una dintre aceste tulpini rezistente de bacterii. Este posibil ca pansarea arsurii cu o combinație de nanoparticule de argint și antibiotice să poată elimina acea infecție și să prevină răspândirea acestor bacterii rezistente în altă parte a corpului”, susține Autumn Dove, prim-autor al studiului și candidat la doctorat care studiază microbiologia și biologie celulară în cadrul UF/IFAS College of Agricultural and Life Sciences.

Chiar dacă antibioticele vizează în principal bacteriile, ele pot deteriora și bacteriile bune. Folosind un vierme microscopic numit Caenorhabditis elegans, cercetătorii au confirmat că nanoparticulele de argint nu au contribuit la afectarea bacteriilor bune de către antibiotic.

Pornind de la concluziile studiului, oamenii de știință intenționează să solicite autorizarea FDA pentru studii clinice și să realizeze o colaborare pentru a breveta un produs antimicrobian care utilizează nanoparticule de argint.

 

Sursă: ScienceDaily.com