Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda au descoperit că bacteriile produc sunete și au dezvoltat o metodă de a asculta aceste melodii în timp real.

Noile descoperiri, publicate în revista Nature Nanotechnology, ar putea fi esențiale pentru a determina dacă o specie de bacterii este rezistentă sau sensibilă la antibiotice, o problemă serioasă de sănătate publică.

Cercetătorii au folosit grafenul, un material foarte subțire alcătuit dintr-un singur strat de atomi de carbon, pentru a capta sunetele subtile ale unei bacterii. În momentul în care au fost plasate tulpinile de E. coli pe o tobă microscopică acoperită cu grafenă, vibrațiile de la cozile bacteriei – numite flageli, care funcționează ca elicea și cârma unei bărci – au bătut împotriva acesteia, provocând un sunet foarte slab.

„Ceea ce am văzut a fost impresionant. Atunci când o singură bacterie aderă la suprafața unui tambur de grafenă, aceasta generează oscilații aleatorii cu amplitudini de doar câțiva nanometri pe care le-am putut detecta. Am putut auzi sunetul unei bacterii”, a declarat într-un comunicat de presă Cees Dekker, fizician la Delft University of Technology și coautor al studiului.

„Pentru a înțelege cât de mici sunt aceste bătăi flagelare pe grafenă, putem spune că sunt de cel puțin 10 miliarde de ori mai mici decât pumnul unui boxer atunci când lovește un sac de box. Aceste bătăi la scară nanometrică pot fi convertite în piese sonore și pot fi ascultate”, a spus Farbod Alijani, inginer mecanic la Delft University of Technology și cercetător principal al studiului.

Oamenii de știință au observat că atunci când au expus o bacterie la un antibiotic, vibrațiile au dispărut după una sau două ore. Dar dacă bacteria era rezistentă, aceasta continua să emită sunete. Alijani și echipa sa cred că aceasta ar putea fi o metodă de determinare a rezistenței la antibiotice a tulpinilor patogene de bacterii pe măsură ce acestea apar, oferindu-le medicilor un avantaj în ceea ce privește modul de tratare a noilor infecții.

„Pentru viitor, ne propunem să optimizăm platforma noastră de sensibilitate la antibiotice cu grafene unicelulare și să o validăm împotriva unei varietăți de probe patogene. Astfel încât, în cele din urmă, să poată fi utilizată ca un set de instrumente de diagnosticare eficiente pentru detectarea rapidă a rezistenței la antibiotice în practica clinică”, a declarat Alijani.

 

 

Sursă material https://www.thedailybeast.com.