Liderii și experții mondiali au cerut o acțiune globală pentru a reduce poluarea cu antimicrobiene, recunoscând că aceasta este esențială pentru combaterea nivelurilor de creștere ale rezistenței la medicamente și pentru protejarea mediului.
The Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance a cerut pe 2 martie tuturor țărilor să reducă cantitatea de deșeuri antimicrobiene care intră în mediu. Aceasta include cercetarea și punerea în aplicare a măsurilor pentru eliminarea în siguranță a deșeurilor antimicrobiene din sistemele alimentare, de sănătatea umană și animală și din unitățile de producție.
Apelul vine înaintea Adunării ONU pentru Mediu care a avut loc la Nairobi și online în perioada 28 februarie – 2 martie 2022, unde țările au discutat despre cele mai presante provocări ale mediului.
Deșeurile de medicamente antimicrobiene poluează mediul
Apelul la acțiune al The Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance solicită tuturor țărilor să îmbunătățească măsurile pentru gestionarea și eliminarea deșeurilor care conțin antimicrobiene din locurile de producție, ferme, spitale și alte surse.
Antimicrobienele administrate oamenilor, animalelor și plantelor intră în mediul înconjurător și în sursele de apă (inclusiv sursele de apă potabilă) prin apele uzate, deșeuri, scurgeri și canalizare. Acest lucru ar putea alimenta o creștere a apariției și răspândirii „superbacterilor” care sunt rezistente la mai multe tipuri de medicamente antimicrobiene. De asemenea, ar putea dăuna organismelor din mediu.
Reducerea cantității de poluare cu antimicrobiene care intră în mediu este crucială pentru conservarea eficacității medicamentelor antimicrobiene
The Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance solicită tuturor țărilor să dezvolte și să implementeze reglementări și standarde pentru a monitoriza și controla mai bine distribuția și eliberarea în mediu a antimicrobienelor și a organismelor rezistente la medicamente.
Alte acțiuni cheie includ:
- În sectorul de producție, dezvoltarea standardelor naționale de poluare cu produse antimicrobiene pentru a controla și monitoriza mai bine poluarea cu antimicrobiene;
- În sectorul sănătății umane și animale, aplicarea legilor și politicilor pentru reducerea sau eliminarea utilizării antimicrobiene care nu se află sub îndrumarea unui furnizor de asistență medicală calificat;
- În sistemele alimentare, implementarea standardelor pentru tratarea și gestionarea evacuărilor din fermele de hrană pentru animale, fermele de acvacultură și câmpurile de cultură.
Inacțiunea va avea consecințe grave asupra sănătății umane, animale, plante și asupra mediului
Medicamentele antimicrobiene, inclusiv antibiotice, antifungice și antiparazitare, sunt utilizate în medicina umană și veterinară în întreaga lume. Utilizarea actuală a medicamentelor antimicrobiene la oameni, animale și plante duce la o creștere îngrijorătoare a rezistenței la medicamente și face ca infecțiile să fie mai greu de tratat.
De asemenea, și criza climatică poate contribui la o creștere a rezistenței antimicrobiene.
Bolile rezistente la medicamente contribuie la aproape 5 milioane de decese în fiecare an. Sunt necesare acțiuni urgente pentru a reduce creșterea și răspândirea rezistenței antimicrobiene în toate țările. Fără acțiune, lumea se apropie rapid de un punct de cotitură în care antimicrobienele necesare pentru tratarea infecțiilor la oameni, animale și plante nu vor mai fi eficiente.
„Legăturile dintre rezistența la antimicrobiene, sănătatea mediului și criza climatică devin din ce în ce mai puternice. Trebuie să acționăm acum pentru a proteja mediul și oamenii de pretutindeni, de efectele dăunătoare ale poluării antimicrobiene”, spune co-președintele The Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance, Mia Amor Mottley.
Sursă material https://www.who.int.