A doua reuniune la nivel înalt privind rezistența la antimicrobiene (RAM) a avut loc pe 26 septembrie 2024, fiind principalul eveniment oficial axat pe sănătate. Fără acțiuni decisive, precum cea prezentată în declarația politică pentru reuniune, RAM va afecta și mai mult sănătatea globală, în special în țările cu venituri mici și medii. Rezistența la antimicrobiane (RAM) apare atunci când bacteriile, virusurile, fungii și paraziții nu mai răspund la medicamente, ceea ce duce la îmbolnăvirea oamenilor și la creșterea gradului de răspândire a infecțiilor dificil de tratat. Negocierile interguvernamentale privind declarația au fost co-facilitate de Malta și Barbados. Reuniunea la nivel înalt va fi transmisă în direct la UN Web TV.

O declarație de presă, transmisă în direct, despre Reuniunea la nivel înalt a avut loc între orele 09.00 și 09.30 EDT pe 26 septembrie, cu prim-ministrul Mia Mottley din Barbados, directorul general al OMS și alți directori ai organizațiilor cvadripartite.

Pe 26 septembrie 2024, liderii mondiali au aprobat o declarație politică la cea de-a 79-a Adunare Generală a Națiunilor Unite (UNGA), în cadrul Reuniunii la Nivel Înalt privind Rezistența la Antimicrobiene (RAM). Aceștia s-au angajat la un set clar de obiective și acțiuni, printre care reducerea cu 10% anual a celor 4,95 milioane de decese asociate rezistenței bacteriene la antimicrobiene (RAM) până în 2030. Declarația subliniază și necesitatea finanțării naționale durabile și a 100 de milioane de dolari americani pentru ca cel puțin 60% dintre țări să aibă planuri de acțiune naționale finanțate privind RAM până în 2030, prin diversificarea surselor de finanțare și atragerea mai multor contribuții către Fondul Fiduciar Multi-Partner pentru Rezistența la Antimicrobiene.

Organizațiile Quadripartite: Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH)) au salutat declarația și au subliniat abordarea „One Health”, care recunoaște interdependența dintre sănătatea oamenilor, animalelor, plantelor și mediului. Printre participanții la reuniune s-au numărat prim-ministrul Mia Mottley din Barbados, supraviețuitori ai RAM, organizații ale societății civile și alte părți interesate.

În domeniul sănătății umane

Declarația stabilește un obiectiv ambițios: cel puțin 70% dintre antibioticele utilizate pentru sănătatea umană la nivel global ar trebui să aparțină grupului de antibiotice de Acces al OMS, adică cele care prezintă efecte secundare relativ minime și un potențial mai scăzut de a provoca RAM. Antibioticele de ”Acces ”sunt medicamente care sunt eficiente pentru o gamă largă de infecții comune și prezintă un risc scăzut de dezvoltare a rezistenței. Creșterea consumului acestora și scăderea utilizării antibioticelor din grupele „Watch” și „Reserve (care sunt cu spectru mai larg și prezintă un risc mai mare de rezistență) este esențială pentru a conserva eficacitatea antibioticelor mai puternice pentru cazuri critice.

Alte obiective stabilite

  • Prevenirea și controlul infecțiilor (IPC)  : Toate țările să aibă servicii de bază: apă, salubritate, igienă și gestionarea deșeurilor în unitățile de îngrijire a sănătății, iar 90% dintre țări să îndeplinească cerințele minime ale OMS pentru programele IPC până în 2030.
  • Raportarea datelor: Angajamente pentru raportarea datelor de supraveghere privind utilizarea antimicrobienelor și rezistența la nivel global.

În agricultură și sănătatea animală

Până în 2030, reducerea semnificativă a antimicrobienelor utilizate în sistemele agroalimentare prin măsuri de prevenire și control al infecțiilor, precum și prin utilizarea prudentă și bazată pe dovezi a antimicrobienelor în sănătatea animalelor. Strategiile preventive includ vaccinarea animalelor, practicile bune de creștere, biosecuritatea și igiena (WASH).

În ceea ce privește mediul

Declarația subliniază necesitatea de a preveni și gestiona eliminarea antimicrobienelor în mediu, solicitând mai multe cercetări privind dimensiunile de mediu ale RAM și acțiuni pentru a aborda sursele cheie de poluare antimicrobiană.

RAM este recunoscută ca o problemă complexă, iar declarația subliniază necesitatea unui răspuns multisectorial care să combine intervenții specifice în sănătate, agricultură, sănătatea animală și mediu, pentru a combate eficient această amenințare globală.

Sursele informațiilor: www.who.int

 www.unep.org