„În ultimii 30 de ani, am observat o creștere a numărului de oameni tineri, în formă, care nu au factorii de risc asociați, diagnosticați cu cancer colorectal. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc dacă utilizarea antibioticelor ar putea fi un factor care contribuie la aceste cazuri, deoarece foarte mulți dintre noi suntem expuși la antibiotice în prezent”, spune dr. Leslie Samuel, oncolog consultant în NHS Grampian.

Aproape 120 de persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal în fiecare zi în Marea Britanie, cancer care debutează în intestinul gros (colon) și rect. Dintre aceste cazuri, 54% sunt identificate drept cancere care ar fi putut fi prevenite.

Factorii asociați cu un risc crescut de cancer intestinal (colorectal) includ consumul de carne procesată, supraponderalitatea sau obezitatea, fumatul și consumul de alcool.

De asemenea, cancerul colorectal este mai frecvent la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, în ultimele decenii, specialiștii precum dr. Samuel au început să observe această tendință neobișnuită.

Samuel, alături de Sarah Perrott de la Universitatea din Aberdeen, a decis să investigheze valul în creștere în ceea ce privește cancerului intestinal cu debut precoce și potențialul rol pe care îl pot juca antibioticele.

Studiul, publicat în British Journal of Cancer, a constatat că utilizarea antibioticelor poate crește riscul de a dezvolta cancer intestinal la colon.

Echipa a analizat date de la 7.903 de persoane cu cancer colorectal și le-a comparat cu peste 30.000 de persoane fără un diagnostic de cancer.

Deși cercetarea a sugerat că nu există nicio legătură între antibiotice și cancerul rectal, studiul a constatat că utilizarea antibioticelor a fost asociată cu 445 de cazuri de cancer colorectal la pacienții sub 50 de ani. Este important să ne amintim că aceste cifre sunt încă relativ scăzute.

Am descoperit că expunerea la antibiotice a fost asociată cu cancerul de colon la toate grupele de vârstă, dar nu și cu cancerul rectal. Acest lucru, împreună cu mulți alți factori de dietă și stil de viață, poate contribui la creșterea cazurilor de cancer intestinal în rândul tinerilor”, spune Sarah Perrott.

Mai mult decât atât, echipa a continuat să analizeze datele dintr-un subgrup din cei care au dezvoltat cancer colorectal cu debut precoce și a descoperit că cancerul care s-a dezvoltat în partea dreaptă a intestinului a fost mai puternic asociat cu utilizarea antibioticelor decât cel care s-a dezvoltat în partea stângă.

„Partea dreaptă a intestinului are o mai mare diversitate de bacterii. Deci totul are sens când ne gândim la conținutul intestinului, la activitatea microbiomului intestinal și la teoria dezvoltării cancerului colorectal”, spune Perrott.

Oamenii spun că există mai multe stele în univers decât granule de nisip pe pământ, mai multe oi decât oamenii din Noua Zeelandă și mai multe bacterii în corpul nostru decât celule umane. Multe dintre aceste bacterii trăiesc în intestinul nostru.

Această comunitate, cunoscută sub numele de microbiom, ne poate ajuta să ne protejăm de rău, precum și să furnizeze nutrienți pentru celulele noastre. Dar anumite bacterii au fost legate de o serie de boli, de la diabet și sănătate mintală până la cancer.

Legătura dintre microbiomul intestinal și cancerul colorectal a fost cercetată de ceva vreme, iar teoria din spatele acestor ultime rezultate este că microbiomul intestinal este afectat atunci când iei antibiotice, un proces cunoscut sub numele de disbioză.

Perrott spune că antibioticele pot ucide în mod selectiv anumite tipuri de bacterii care trăiesc în intestin. Acest lucru poate duce ca alte tulpini de bacterii să devină dominante și să perturbe echilibrul natural al intestinului nostru, ceea ce ne ajută să ne menținem intestinul sănătos și să contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. În teorie, acest dezechilibru ar putea duce la inflamație cronică și la creșterea riscului de cancer.

Deși acesta reprezintă un potențial mecanism, abia am început să desfacem ecosistemul complex care există în interiorul intestinului nostru.

„Expunerea la antibiotice este foarte comună și nu toți cei care sunt expuși la antibiotice fac cancer colorectal. Vrem să subliniem că antibioticele sunt medicamente foarte importante, dar ar trebui să fie utilizate cu atenție și doar atunci când este necesar”, adaugă Perrott.

Samuel și Perrott nu sunt primii oameni care explorează această relație. În urmă cu câțiva ani, doctorul Cindy Sears a publicat o lucrare în care a observat o tendință similară cu cea raportată de Samuel și Perrott.

Lucrarea lui Sears din 2019 a folosit date de peste două decenii, permițându-ne să vedem într-un interval de timp mult mai lung modul în care antibioticele ar putea influența riscul de cancer.

Asocierea cu antibioticele „a fost observată doar atunci când antibioticele au fost luate cu 10 ani mai devreme decât debutul cancerului. Și motivul pentru care este un număr interesant, care tocmai a ieșit din date, este pentru că acesta este numărul magic despre care vorbesc oamenii în ceea ce privește timpul de la o celulă care strica epiteliul din colon și capacitatea medicilor gastroenterologi de a identifica tumorile intestinale la colonoscopie”, spune dr. Sears.

Problemele legate de utilizarea excesivă a antibioticelor sunt larg răspândite, rezistența la antibiotice fiind una dintre cele mai discutate și imperative probleme.

„În cele din urmă, această cercetare face cu adevărat parte dintr-o conversație mai amplă despre microbiomul intestinal și sănătatea intestinală”, conchide dr. Samuel.

 

Sursă material https://news.cancerresearchuk.org.