Pentru prima dată, toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene (UE), împreună cu Islanda și Norvegia, au colectat și raportat date atât despre vânzările, cât și despre utilizarea antimicrobienelor de uz veterinar. Concluziile sunt prezentate în primul raport anual de supraveghere privind vânzările și utilizarea antimicrobienelor în medicina veterinară (ESUAvet). Datele cuprind informații pentru anul 2023, marcând începutul unei proceduri regulate care va avea ca rezultat rapoarte anuale.

„Provocările privind sănătatea, cu care ne confruntăm în prezent, afectează mai mult decât oamenii și animalele. One Health recunoaște interacțiunea complexă dintre sănătatea umană, cea a  animalelor și a plantelor, siguranța alimentară, criza climatică și sustenabilitatea mediului înconjurător. Implementarea acestei abordări în cadrul acestor sectoare este esențială pentru îmbunătățirea capacității UE și a statelor membre de a preveni, preconiza, detecta și răspunde amenințărilor pentru sănătate. Poate ajuta la atenuarea impactului și costurile societale ale unor astfel de amenințări, sau chiar să prevină apariția lor, contribuind în același timp la reducerea presiunii asupra mediului și protejarea nevoilor esențiale ale societății, precum securitatea alimentară și accesul la aer curat și apă.” – Emer Cooke, Director executiv, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

„În spiritul stabilirii Europei ca regiunea cu cele mai bune practici pentru supraveghere, EMA a lansat Platforma de vânzare și utilizare a antimicrobienelor (ASU), care succede baza de date din cadrul Supravegherii europene a consumului de substanțe antimicrobiene de uz veterinar (ESVAC). Platforma ASU este concepută pentru a standardiza și eficientiza colectarea datelor din toate statele membre. Ajută la identificarea tendințelor în consumul de antimicrobiene, într-un mod mai precis, pentru a sprijini o mai bună luare a deciziilor pentru protecția sănătății animalelor și oamenilor, a explicat Directorul executiv adjunct, Ivo Claassen, Șeful Secție Medicină Veterinară.

„Datele de pe această platformă vor ajuta la monitorizarea viitoare a efectului măsurilor de reducere a consumului de antimicrobiene de uz veterinar. Pe măsură ce calitatea datelor va crește, datele din rapoartele ESUAvet vor îmbunătăți și mai mult supravegherea și vor sprijini o analiză mai aprofundată a potențialelor relații dintre consumul de antimicrobiene și rezistența la antimicrobiene”, a mai declarat Ivo Claassen.

Context

Prima raportare anuala privind vânzările și utilizarea de antimicrobiene în medicina veterinară la nivel european (ESUAvet) conține date din 2023 și marchează o etapă semnificativă în eforturile UE privind monitorizarea consumul de antimicrobiene la animale. Pentru prima dată, colectarea datelor, raportarea vânzărilor de antimicrobiene și utilizarea la animale au fost efectuate în conformitate cu articolul 57 din Regulamentul (UE) 2019/6. În 2024, 29 de țări — 27 de țări UE, Islanda și Norvegia — au raportat date pentru 2023 către EMA privind volumul vânzărilor de medicamente antimicrobiene de uz veterinar (VMPs) și utilizarea medicamentelor în temeiul acestui cadrul legal. A fost, de asemenea, prima dată când țările au raportat agenției date despre utilizarea antimicrobienelor pentru bovine, porci, pui și curcani, marcând un pas semnificativ către obținerea mai multor informații despre consumul de antimicrobiene în rândul speciilor.

Sisteme noi de colectare a datelor

Noul cadru legal a lărgit sfera de supraveghere a consumului de antimicrobiene la animale care, pe lângă vânzările de VMP, acoperă și utilizarea de  antimicrobiene în cadrul anumitor categorii de animale. Pentru unele țări, acest lucru a implicat modificarea sistemelor existente sau construirea de noi sisteme de colectare a datelor pentru a stabili cadrul de funcționare la nivel național, în conformitate cu cerințele legale și tehnice definite.

EMA a dezvoltat și lansat o nouă interfață, Platforma de vânzare și utilizare a antimicrobienelor (ASU), pentru a permite țărilor să raporteze agenției datele colectate. Începând cu datele din 2023, țările trebuie să completeze formulare privind vânzarea și utilizarea — completate în prealabil cu informații despre VMP și cu numărul de unități vândute sau folosite.

Volumul vânzărilor de antimicrobiene de uz veterinar – VMP

Conform legislației, medicamentele antimicrobiane de uz veterinar cuprind antibioticele, antiviralele, antifungice și antiprotozoare. Vânzările totale ale UE în 2023 de VMP sunt obligatorii domeniul de aplicare și acoperă aceleași antimicrobiene ca și cele incluse în domeniul de aplicare al ESVAC, 4.380,8 tone. În plus, 17 țări au furnizat și date despre vânzări în cadrul domeniului de aplicare voluntar (36,9 tone), care a constat în antibacteriene de uz local, precum și antiprotozoare, antifungice și antiinfecțioase.

Vânzările de VMP antimicrobiene la animalele de consum au reprezentat 98,4% din total vânzări raportate în tone. Se observă o mare diferență între țările cu cea mai mare și cea mai scăzută rată a vânzărilor, variind de la 6,0 mg/kg până la 112,9 mg/kg, în timp ce vânzările agregate din UE au fost de 45,1 mg/kg.

Cea mai vândută clasă de antimicrobiene la animalele de consum a fost reprezentată de penicilinele (31,4%), urmate de tetracicline (21,6%) și sulfonamide (10,1%).

Vânzările de VMP antimicrobiene autorizate exclusiv pentru alte categorii de animale (în principal animale de companie) au reprezentat 1,6% din totalul vânzărilor raportate în tone. O mare diferență a fost observată între țările cu cele mai mari și cele mai scăzute vânzări, variind de la 12,5 mg/kg până la 145,8 mg/kg, în timp ce vânzările agregate pentru UE au fost de 38,2 mg/kg.

Cea mai vândută clasă de antimicrobiene a fost reprezentată tot de peniciline – 49,6% din vânzările totale, urmate de cefalosporine de generația I și a II-a (16,8%) și imidazol derivate (11,4%).

Obiectivul UE stabilit pentru anul 2030: reducerea cu 50% a vânzărilor totale de antimicrobiene pentru animalele de fermă și în acvacultură

Comisia Europeană și-a stabilit obiectivele ca parte a acțiunilor sale împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM). Această foaie de parcurs europeană include obiectivul aspirațional de reducere cu 50% a vânzărilor totale de antimicrobiene pentru animalele de fermă și în acvacultură până în 2030, folosind 2018 ca an de referință.

Pentru a atinge obiectivul până în anul 2030, vânzările agregate din UE trebuie să continue să scadă. Având în vedere reducere substanțială a vânzărilor de VMP antimicrobiene în multe dintre țările UE, reducerea și în alte țări ale UE poate fi realizată.

Utilizarea antimicrobienelor la animale

Pentru prima dată, țările au raportat agenției datele din anul 2023 privind utilizarea antimicrobienelor la bovine, porci, pui și curcani. Toate cele 29 de țări au raportat utilizarea medicamentelor antimicrobiene produse conform domeniul de aplicare obligatoriu și 11 țări au furnizat și date de utilizare din domeniul de aplicare voluntar.

Cu toate acestea, nu toate țările au putut raporta date de utilizare pe categorii de specii de animale, conform cerințelor impuse de legislație, iar acuratețea și acoperirea datelor au variat foarte mult în funcție de specie.

Acele țări care au raportat utilizarea datelor cu o acoperire de 100% au inclus doar 22-50% din biomasa provenită de la bovine, porci, găini și curcani. Având în vedere variabilitatea completității datelor raportate pentru 2023, datele cantitative de utilizare nu sunt prezentate în acest raport pentru a preveni interpretările eronate.

Raportul integral poate fi accesat aici.

 

Sursa informaților: www.ema.europa.eu

Sursa foto: www.freepik.com