Într-un interviu acordat postului Radio France International, Ioan Nani, directorul general Antibiotice Iași, spune că este important ca acele companii care investesc în România peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea de produse esențiale sau strategice să fie scutite de taxe precum cea de clawback.
Ioan Nani a dat exemplul Franței din Uniunea Europeană sau India din spațiul non-european, țări care investesc masiv pentru a deveni independente pe producerea de vaccinuri sau anumite medicamente. esențiale.
„În Europa de Est nu există o capacitate de divizare a vaccinului. Nu mai spun de producere sau de obținere în laboratoare a vaccinului. Din harta producătorilor de vaccin europeni rezultă clar că Europa de Est nu ar avea o asemenea capacitate”, a spus directorul general Antibiotice.
Vorbind despre posibilitatea ca România sa fie independentă în procesul de producere de medicamente, Ioan Nani a spus că „este complicat să fim independenți într-un teritoriu mic ca România, dar nu imposibil, dacă am face acest lucru la pachet cu comunitatea europeană”.
România poate avea anumite tipuri de producții. Noi suntem specializați pe antiinfecțioase bacteriene și putem face aici investiții. Poate împreună cu Austria. Dacă tot suntem comunitatea statelor independente din Europa. Însă aici intervine individualizarea statelor.
„În perioada următoare voi încerca să depun un proiect legislativ de îmbunătățire a sistemului de taxare, de impozitare. Merită să scutești de plata unor taxe cum este clawback-ul acea companie care investește în România pentru a dezvolta produse care pot fi esențiale sau strategice”.
Perioada de pandemie ne-a arătat că au dispărut o parte din medicamentele pentru oncologie, cancer sau medicamentele pentru diabet. Se pune întrebarea de ce?
„Să spunem că acele medicamente esențiale pentru tratamentul oncologic sau al diabetului să nu aibă 25%, 28% sau 15% taxă de clawback. Să aibă 5% dacă nu se poate fără asta. Sau să aibă zero, pentru că astea sunt deficitare și sunt importante”, spune directorul companiei ieșene.
Întrebat ce am învățat din această pandemie, Ioan Nani crede că ar fi cazul ca o investiție de cel puțin 20 de milioane de euro în industria farmaceutică să fie scutită de plata acestei taxe pe perioada de recuperare a investiției.
„Dau exemplul companiei noastre, care în ultimii cinci ani a plătit 25 de milioane de euro numai taxa clawback. Fără alte impozite și taxe. Cu această taxă se putea face un site de producție în care să dezvoltăm formele sterile, injectabile”, a declarat Ioan Nani în încheierea interviului acordat RFI.
Întregul interviu îl puteți regăsi aici: