Inteligența artificială este utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea rezistenței la antibiotice.

Responsabilă pentru 700.000 de decese în 2020, boala rezistentă la medicamente este o problemă de sănătate prioritară pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Având în vedere acest lucru, cercetătorii și inginerii din Franța au dezvoltat Antibiogo, o aplicație care ajută la diagnosticarea rezistenței la antibiotice. Se așteaptă să înceapă lansarea în 2021.

„Dacă nu acționăm astăzi, vom avea 10 milioane de decese pe an până în 2050”, explică Nada Malou, microbiolog care lucrează cu Doctori fără frontiere / Medici fără frontiere (MSF).

OMS consideră că rezistența antimicrobiană – care cuprinde rezistența antibacteriană – este una dintre provocările majore de sănătate ale secolului 21. Ar putea deveni chiar principala cauză de deces la nivel mondial, înaintea cancerului.

Rezistența antibacteriană descrie rezistența bacteriilor la antibiotice cunoscute.

În țările industrializate, identificarea rezistenței la antibiotice este facilitată de echipamente costisitoare care nu sunt la fel de ușor disponibile în țările în curs de dezvoltare.

Aici intervine aplicația Antibiogo. Dezvoltat la cererea MSF de cercetători și ingineri de la Universitatea d’Évry din Franța, Centrul național francez de cercetare științifică (CNRS) și departamentul de bacteriologie al Spitalului Henri Mondor (APHP), instrumentul este se așteaptă să înceapă lansarea în 2021.

Inspirată de experiența la fața locului a lui Nada Malou, aplicația promite să fie ușor de utilizat și va putea funcționa fără o conexiune la internet.

Aceasta a fost o cerere specifică din partea MSF, astfel încât profesioniștii din domeniul sănătății să poată rămâne operaționali în zone cu o acoperire redusă sau deloc, în special în Africa și Asia, care ar fi deosebit de expuși problemei rezistenței la antibiotice.

Pe baza unei fotografii a testului de diagnostic, „aplicația aplică reguli de expertiză și va da un rezultat final care poate fi utilizat direct de către medic”, explică Nada Malou.

În prezent este testată în trei țări diferite, însă aplicația va fi disponibilă în cele din urmă gratuit pentru lucrătorii din domeniul sănătății din întreaga lume.

 

 

Sursă material www.freemalaysiatoday.com.