Antibioticele au reprezentat un avantaj important pe care oamenii l-au avut și îl au împotriva diferitelor maladii, totuși, folosirea acestora poate avea și o serie de efecte secundare. Un studiu recent a descoperit faptul că administrarea antibioticelor copiilor cu vârste de sub un an poate crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale, notează Medicalxpress.

Cercetătorii explică faptul că administrarea antibioticelor la o vârstă atât de fragedă interferează cu activitatea normală a microbiomului, bacteriile din corpurile noastre care joacă un rol crucial în maturizarea sănătoasă a sistemului imunitar și în prevenirea maladiilor, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și diabetul de tip 1.

„Acest studiu oferă dovezi experimentale care întăresc ideea că efectele expunerii la antibiotice asupra dezvoltării ulterioare a bolilor în cazul copiilor sunt mai mult decât corelații și că acestea joacă de fapt roluri în cauzalitatea bolii”, explică dr. Martin Blaser, director al Centrul pentru Biotehnologie și Medicină Avansată al Universității Rutgers, SUA.

Pentru a determina dacă creșterea riscului de îmbolnăvire s-a datorat perturbării microbiomului de către antibiotice, cercetătorii au studiat efectele expunerii la sulfat de sodiu dextran. Oamenii de știință explică faptul că acesta este un produs chimic care afectează colonul, atât în cazul șoarecilor care au primit antibiotic, dar și al șoarecilor care au avut conținut microbian perturbat transplantat în intestinul lor. Rezultatele acestora au fost comparate cu cele ale unor subiecți dintr-un grup de control.

Rezultatele acestor experimente au arătat că șoarecii care au primit antibiotice sau transplantul de microbiom perturbat prezentau cazuri de colită mai acute, arătând că expunerea la antibiotice a schimbat microbiomul, a modificat răspunsul imun în colon.