Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent un nou antibiotic administrat pe cale orală pentru a trata infecțiile necomplicate ale tractului urinar (ITU) la femei. Medicamentul tratează infecțiile tractului urinar inferior cauzate de Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae sau Proteus mirabilis.
Acest antibiotic este primul antibiotic penemic administrat pe cale orală, aprobat în SUA. Antibioticele Penem sunt o clasă de antibiotice sintetice cu activitate antibacteriană cu spectru larg. În SUA, această aprobare marchează unul dintre primele antibiotice noi administrate pe cale orală pentru tratarea infecțiilor urinare necomplicate în mai mult de 20 de ani. De fapt, FDA a aprobat nitrofurantoina, principalul produs pentru tratarea infecțiilor urinare necomplicate, în 1953.
„Procesul dezvoltării de noi antibiotice, încetinise. Dar din 2015, cu siguranță a existat un stimul și o activitate crescută în ceea ce privește aducerea pe piață a mai multor antibiotice”, a spus Keith Kaye, medic specialist în boli infecțioase la Universitatea Rutgers.
„Dezvoltarea antibioticelor este dificilă pentru companii, doarece rentabilitatea investiției este scăzută; este important să preveniți utilizarea excesivă a antibioticelor care poate duce la o rezistență suplimentară la antibiotice”, a declarat Florian Wagenlehner, medic urolog la Universitatea Justus-Liebig din Giessen.
Antibioticul este o combinație de sulopenem etzadroxil și probenecid. Când este metabolizat, sulopenemul se activează și interferează cu modul în care bacteriile își construiesc pereții celulari, ceea ce provoacă în cele din urmă distrugerea bacteriilor. Adăugarea de probenecid, un inhibitor de transport tubular renal, inhibă eliminarea sulopenemului din organism și prelungește timpul de înjumătățire plasmatică a acestuia.
Aprobarea medicamentului ar putea deschide calea către utilizarea sa în alte indicații: „Acest tip de medicament [s-ar putea aplica și la] alte afecțiunii – de exemplu, pielonefrita, pielonefrita necomplicată, infecția rinichilor – în cazul în care ne lipsesc cu adevărat antibioticele cu administrare orală”, a mai adăugat Wagenlehner.
„Două dintre tipurile de agenți patogeni pe care le vedem cu o frecvență din ce în ce mai mare, nu numai în spitale și în mediul medical, ci și în comunitate, sunt organisme rezistente la chinolone și E. coli producătoare de ESBL. E. coli producătoare de beta-lactamaze cu spectru extins (ESBL) generează enzime care descompun antibioticele beta-lactamice utilizate în mod obișnuit pentru a trata infecțiile bacteriene. Acest medicament este eficient atât împotriva E. coli producătoare de ESBL, cât și împotriva organismelor rezistente la chinolone”, a explicat Keith Kaye.
Kaye a adăugat că a existat un deficit de antibiotice administarte pe cale orală, care să fie eficiente împotriva acestor și bacteriilor multirezistente. Înainte de aprobarea sa, pacienții ale căror infecții urinare necesitau tratament cu antibiotice penem trebuiau să primească medicamentul intravenos în spital. Cu ajutorul acestui antibiotic, pacienții pot părăsi spitalul mai repede sau pot evita cu totul spitalizarea dacă au o infecție multirezistentă. În timp ce acest mod de administrare va face mai ușor de tratat multe infecții urinare necomplicate, Kaye a avertizat, „ori de câte ori există un medicament care este destul de bine tolerat și poate fi administrat pe cale orală oriunde, pentru un pacient internat sau aflat în ambulatoriu, cred că există îngrijorări cu privire la suprasolicitare și dezvoltarea rezistenței.”
Wagenlehner a adăugat că utilizarea sa „ar trebui să fie limitată la cazurile în care există pacienți cu niveluri de rezistență ridicată, sau poate pacienți care nu pot tolera alte antibiotice, [cum ar fi] antibioticele recomandate de primă linie. … Este cu siguranță un medicament pentru un grup nișat de pacienți.”
Sursa informațiilor: www.drugdiscoverynews.com