Expunerea in utero la antibiotice a fost asociată cu un risc crescut de dermatită seboreică infantilă (DS), indiferent de istoricul mamei. Această asociere nu a fost la fel de puternică pentru DS cu debut în copilărie.

Rezultatele provin dintr-o analiză amplă a datelor din Regatul Unit, care a fost prezentată în timpul reuniunii anuale a Societății de Dermatologie Investigativă.

Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii „care împărtășește asemănări cu dermatita atopică sau eczema atopică, deoarece ambele sunt boli inflamatorii cutanate, care se pot prezenta ca o formă recidivantă-remitentă, cu evoluție cronică. Ca și dermatita atopică, se crede că fiziopatologia dermatitei seboreice este complexă și implică o interacțiune între genetică, dereglarea sistemului imunitar și modificări ale compoziției lipidice și ale microbiomului pielii”, a declarat autorul corespondent al studiului, Zelma C. Chiesa Fuxench, MD, MSCE, asistent universitar-Disciplina Dermatologie, la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia.

Într-un studiu anterior, Zelma C. Chiesa Fuxench și colegii săi au arătat că expunerea la antibiotice atât in ​​​​utero, cât și în primele 90 de zile de viață crește riscul de dermatită atopică (DA) la copii, riscul fiind semnificativ mai mare în cazul expunerii la penicilină, chiar și în rândul copiilor ale căror mame nu prezintă un istoric al dermatitei atopice.

Studiul a inclus 1.023.140 de copii, care au fost urmăriți pentru o perioadă de 10,2 ani; la momentul inițial, vârsta medie a mamelor era de 28 de ani: 3% aveau DS, 14% aveau DA și 51% dintre copii erau bolnavi.

În urma analizelor neajustate, mamele cu DS au avut mai multe șanse de a primi un antibiotic în timpul sarcinii decât cele care nu au avut DS. În plus, expunerea in utero la orice antibiotic a fost asociată cu un risc crescut pentru DS infantilă, comparativ cu DS cu debut în copilărie.

Orice expunere la penicilină în timpul sarcinii a crescut probabilitatea ca un copil să aibă DS, cu un risc mai mare de DS infantilă față de forma cu debut în copilărie: „Riscul a fost, de asemenea, crescut pentru expunerea la cefalosporine, dar a fost mai mic pentru sulfonamide.”

„ Expunerea in utero la antibiotice, în special la penicilină, poate avea un efect semnificativ asupra colonizării microbiotei cutanate în perioada post-natală, fapt ce duce la la dezvoltarea DS infantilă. Încercăm să îmbunătățim înțelegerea  fiziopatologiei DS. Rezultatele noastre sugerează că DS infantilă și forma cu debut în copilărie pot fi entități separate, cu factori de risc diferiți; o ipoteză care trebuie studiată în continuare.”

Sursa informațiilor: www.medscape.com