Antibioticele sunt medicamente care sunt utilizate pentru prevenirea și tratarea infecțiilor bacteriene. Rezistența la antibiotice, dimpotrivă, apare atunci când bacteriile se schimbă ca urmare a utilizării antibioticelor.  

Un scenariu în care bacteriile evoluează și încetează să răspundă la medicamente, făcând infecțiile mai dificil de vindecat și crescând riscul de răspândire a bolii, boli grave și deces.  

  1. Rezistența bacteriană se referă la capacitatea unei bacterii de a rezista sau de a tolera efectele antibioticelor. Capacitatea unui microorganism de a rezista la activitatea de inhibiție a creșterii sau de distrugere a unui antimicrobian la concentrații realizabile clinic. 
  2. Rezistența la antibiotice este o problemă globală în creștere în care antibioticele nu mai sunt eficiente în tratamentul bolilor infecțioase pentru care au fost special concepute. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment că lumea „rămâne fără antibiotice”, crescând temerile cu privire la atingerea unor noi cote de rezistență globală la antibiotice. 
  3. Rezistența la antibiotice este în creștere în toate părțile lumii, deoarece infecțiile bacteriene sunt una dintre principalele cauze de îmbolnăvire și mortalitate. Noi mecanisme de rezistență apar în mod regulat și se răspândesc la nivel internațional, punând în pericol capacitatea de a trata bolile infecțioase prevalente. Rezistența la antibiotice este o preocupare majoră în asistența medicală.
  4. Pe măsură ce antibioticele devin mai puțin eficiente, infecțiile precum pneumonia, tuberculoza, otrăvirea sângelui, gonoreea și bolile alimentare devin mai dificil, dacă nu imposibil, de tratat. La decenii după ce primii pacienți au primit tratament cu antibiotice, infecțiile bacteriene au devenit din nou o amenințare. Ne apropiem rapid de o eră post-antibiotică în care infecțiile comune și rănile minore pot ucide din nou, dacă nu se iau măsuri imediate și proactive. 

Sursă material: www.sciencedirect.com