Cercetările efectuate de Școala de Bioștiințe a Universității Kent au arătat că o moleculă produsă de sistemul imunitar uman poate diminua sever potența anumitor antibiotice.
Acest lucru poate explica de ce antibioticele eficiente în laborator pot fi mai puțin eficiente în eliminarea infecțiilor la om.
Rezultatele cercetării, care au fost publicate în revista Archives of Microbiology, arată că oxidul nitric, o moleculă produsă de sistemul nostru imunitar, poate face antibioticele aminoglicozidice ineficiente atunci când sunt utilizate împotriva tulpinilor de E. coli izolate de infecțiile umane.
E. coli provoacă infecții care pun viața în pericol, inclusiv sepsis, infecții ale vezicii urinare, insuficiență renală și dizenterie. În timp ce sistemul imunitar uman produce oxid nitric pentru a ucide bacteriile invadatoare, acest studiu raportează că oxidul nitric poate submina și funcția antibioticelor care sunt utilizate ca agenți de primă linie pentru tratarea infecțiilor cauzate de E. coli rezistent la medicamente.
Este de așteptat ca aceste descoperiri să influențeze foarte mult alegerea și doza de tratamente a antibioticelor prescrise de profesioniștii din domeniul medical.
Autorul corespondent, dr. Mark Shepherd, lector principal în biochimie microbiană la Kent, a declarat: „Această lucrare evidențiază nevoia urgentă pentru o mai bună înțelegere a modului în care sistemul imunitar uman poate afecta în mod profund activitatea antibioticelor, ceea ce este de o mare importanță pentru terapiile viitoare și pentru tratarea infecțiilor bacteriene multirezistente.”
Sursă material & imagine technologynetworks.com.