În Marea Britanie medicii consultă anual peste 300 milioane de persoane, iar cel puțin un sfert sunt copii care se prezintă la doctor cu tuse, dureri in gât sau boli ale copilariei.
Medicii grupează aceste tipuri de boli ca infecții acute ale tractului respirator. Sunt considerate a fi „auto-limitatoare”, ceea ce înseamnă că antibioticele au un beneficiu mic sau deloc și că boala va dispărea în timp.
Cu toate acestea, în cel puțin 30% din cazuri, se prescriu antibiotice. Acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății copilului.
În urma unui nou studiu asupra a peste 250.000 de copii din Marea Britanie, s-a constatat că preșcolarii care au luat două sau mai multe tratamente cu antibiotice pentru infecții acute ale tractului respirator în anul precedent, aveau în jur de 30% șanse de a nu răspunde la tratamentul ulterior în comparație cu copiii care nu au luat antibiotice.
Studiul nu a inclus copiii cu afecțiuni de sănătate pe termen lung, care i-ar face mai predispuși la infecții.
Rezistența la antibiotice
Utilizarea antibioticelor pentru orice infecție minoră poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice.
Tratamentul cu antibiotice face mai probabil dezvoltarea rezistenței la antibiotice. După cum arată cercetările, chiar și utilizarea relativ mică a antibioticelor are implicații potențiale asupra sănătății, mai ales la copii.
Nu se știe cu certitudine care sunt motivele care stau la baza faptului ca la copiii care au luat mai tratemente cu antibiotice au o șansă mai mare de a nu răspunde la tratamentele ulterioare.
O posibilitate ar fi apariția bacteriilor rezistente. Și poate fi, de asemenea, legată de așteptările părinților cu privire la un tratament suplimentar și la faptul că poate nu știu rolul limitat al antibioticelor în majoritatea infecțiilor din copilărie.
Este normal ca tusea copiilor să dureze mai mult, de la 10 la 25 de zile.
Modificări pe termen lung
Medicii de familie doresc să ofere cel mau bun tratament posibil pentru pacienții lor. Aceștia nu prescriu usor tratamentul cu antibiotic, scăzând astfel riscul de rezsitenta a bacteriilor la tratament.
Această decizie nu este întotdeauna simplă. Și atunci când sunt incerti, doctorii greșesc adesea și recomandă antibioticele.
Având în vedere că descoperirile arată că și un consum de antibiotice relativ scăzut are efecte negative asupra sănătății la copii, este clar că, cu cât medicii prescriu rar un tratament cu antibiotic, excepție facând cazurile absolut necesare, este mult mai bine pentru sănătăte pe termen lung. Dar acest lucru nu se rezumă doar la medici, ci și părinții trebuie să fie realiști cu privire la cât timp ar putea dura boala copilului lor.
Articol preluat și tradus de pe TheConversation.com