Aceasta este declarația Directorului General Antibiotice SA, Ioan Nani, cu prilejul Săptămânii Mondiale de sensibilizare cu privire la folosirea antibioticelor, marcată în acest an între 18-24 noiembrie 2020. Ioan Nani a vorbit despre importanța acțiunilor concrete și a colaborării tuturor celor implicați în funcționarea sistemelor de sănătate, pentru a reuși să aducă schimbarea absolut necesară în abordarea utilizării judicioase a antibioticelor.
La numai un deceniu de la sinteza Penicilinei, în 1955 își începea activitatea Antibiotice – primul producător al acestei substanțe active din România și Europa de Sud-Est. Printre primele medicamente fabricate de către companie au fost Penicilina GNa si Moldamin. În cei 65 de ani de existență, Antibiotice s-a dezvoltat continuu, dezvoltându-și permanent portofoliul de produse ajungând astăzi să aibă peste 150 de medicamente din 12 clase terapeutice. Astăzi, Antibiotice este lider cantitativ pe forma farmaceutică pulberi sterile injectabile, lider mondial în producția de substanță activa Nistatină, lider pe segmentul de produse topice (creme, unguente, geluri) și lider pe segmentul medicamentelor generice antiinfecțioase.
”Implicarea companiei Antibiotice SA în limitarea fenomenului rezistenței la antibiotice este astfel un demers responsabil, firesc pentru un producător de medicamente antiinfecțioase în plină dezvoltare internațională, dat fiind că aceasta reprezintă o criză mondială care nu poate fi ignorată. Acesta a fost și motivul principal pentru care compania Antibiotice a dezvoltat Programul Antibioticele Mileniului III, care urmărește să atragă atenția asupra fenomenului si asupra riscurilor reprezentate de folosirea excesivă și eronată a antibioticelor pe scară largă” declară Ioan Nani, Director General Antibiotice S.A.
Programul este dezvoltat în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie, având ca partener de comunicare profesională Oameni și Companii.
În cei 75 de ani de când au fost utilizate prima oară, antibioticele au salvat milioane de vieți, scurtând astfel durata tratamentului pentru infecțiile respective și, în numeroase cazuri, au prevenit apariția unor complicații grave ale infecțiilor și chiar decesele. Utilizarea excesivă a agenților antimicrobieni în medicina umană şi veterinară în ultimii ani a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente la acțiunea antibioticelor. Rezistența la antibiotice atinge cote alarmante în toate zonele lumii. Apar noi mecanisme de rezistență și se răspândesc la nivel global, amenințând capacitatea de a trata bolile infecțioase comune. O listă din ce în ce mai mare de infecții – cum ar fi pneumonia, tuberculoza, gonoreea sau septicemia – sunt din ce în ce mai greu de tratat, deoarece antibioticele devin mai puțin eficiente.
”Fără acțiuni urgente, societatea ar putea ajunge în câțiva ani în situația paradoxală în care, deși profesioniștii din domeniul sănătății ar avea la dispoziție multe antibiotice, infecțiile comune minore ar putea ucide din nou. De aceea este nevoie de o implicare amplă, susținută, și de colaborare pentru a face pași concreți, ca societate, în abordarea utilizării judicioase a antibioticelor” susține Ioan Nani, Director General al principalului producător de antibiotice din România, Antibiotice Iași.
Despre Antibioticele Mileniului Trei
Programul Antibioticele Mileniului III, lansat în noiembrie 2019 susține utilizarea judicioasă a agenților antimicrobieni prin dezvoltarea și diseminarea de bune practici în domeniul utilizării antibioticelor, adresându-se unei comunități formate din pacienți și public larg, medici, asistenți medicali, farmaciști, producători, experți în mediu, reprezentanți ai mediilor academic și antreprenorial. În cadrul acestui program va fi dezvoltat un raport anual, care să prezinte situația la zi, la nivel național, a proiectelor aflate în derulare în ceea ce privește infecțiile asociate asistenței medicale și rezistența antimicrobiană
În ultimii ani dezvoltarea de noi antibiotice a fost depășită de dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Rezistența organismului la antimicrobiene se manifestă atât la antibioticele vechi, tradiționale, cât și la cele mai noi, singura măsură viabilă pentru a păstra eficacitatea acestora fiind utilizarea lor judicioasă. Întrucât ritmul apariției de noi antibiotice în ultimul deceniu este unul lent, devine la fel de importantă atât utilizarea și menținerea în circuitul terapeutic a antibioticelor tradiționale, cât și încurajarea cercetării în acest domeniu.
Programul Antibioticele Mileniului Trei va continua cu acțiuni de cercetare și monitorizare a sistemului de raportare și gestionarea infecțiilor asociate asistenței medicale și rezistenței bacteriene, pentru a contura un plan concret de echilibrare și profesionalizare a acestui sistem și îmbunătățirea modului de prescriere a antibioticelor și de monitorizare a infecțiilor asociate asistenței medicale.