Un studiu realizat la nivelul a cinci țări europene a constatat că durata tratamentului antibiotic pentru infecțiile respiratorii frecvente, chiar și cele cauzate de virusuri, este adesea prelungită, conform raportării în JAC-Antimicrobial Resistance a cercetătorilor europeni.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au examinat datele privind pacienții consecutivi care prezentau simptome ale infecțiilor respiratorii comune și care au fost consultați la cabinetele medicale generale sau în cadrul serviciilor medicale acordate în afara orelor de program.
Țările incluse în studiu sunt: Franța, Grecia, Lituania, Polonia și Spania; datele au fost colectate pentru perioadele februarie – aprilie ale anului 2022, respectiv 2023.
Datele provin dintr-un studiu de tip „before-and-after” efectuat pentru a îmbunătăți prescrierea de antibiotice în instituțiile de îngrijire primară. Clinicienii din studiu au înregistrat vârsta pacientului, sexul, diagnosticul de infecție respiratorie, tipul de antibiotic prescris și durata tratamentului.
REZULTATE
Din cele 11.270 de cazuri înregistrate de 196 de clinicieni (133 în medicină generală și 63 în servicii medicale acordate în afara orelor de program), antibioticele au fost prescrise în 3.835 de cazuri (34,0%).
Cele mai mari rate de prescriere au fost observate pentru pneumonie (85,0%), otita medie acută (82,9%), exacerbări acute ale bolii pulmonare obstructive cronice (77,9%), rinosinuzită acută (67,8%) și faringo-amigdalită acută (63,7%).
Rata de prescriere a variat de la 51,5% în Grecia la 27,5% în Spania. Durata medie a cursului de antibiotice a fost de 7,52 zile.
Cursurile de antibiotice au fost semnificativ mai lungi pentru pneumonie, infecție cu COVID-19 si faringo-amigdalită (8,01, 8,00 și, respectiv, 7,74 zile) și mai scurte pentru infecțiile predominant virale, cum ar fi răceala și gripa, laringita și bronșita acută (6,48, respectiv 6,98 zile).
Durata medie în Grecia a fost de 8,54 zile, iar în Franța de 6,53 zile. Un total de 26,7% dintre cursuri au fost prescrise pentru 10 zile sau mai mult.
Utilizare inutilă a antibioticelor pentru infecții autolimitate, mai ales pentru cele virale
Autorii studiului notează că, în timp ce 8 zile de antibiotice pentru pneumonie depășesc regimul de 5 zile recomandat de cele mai recente ghiduri, preocuparea mai mare este că pacienții cu infecții respiratorii autolimitate și predominant virale au primit aproape 7 zile de antibiotice.
„Nu numai că aceste cursuri prelungite sunt inutile, dar ele supun indivizii unei terapii prelungite, având potențiale efecte dăunătoare. Este esențial să se restricționeze expunerea la antibiotice, în special pentru aceste infecții respiratorii autolimitate și predominant virale, pentru a atenua dezvoltarea rezistenței la antimicrobiene și a pentru a minimiza efectele adverse”, au afirmat cercetătorii.
Sursa: www.cidrap.umn.edu
Sursa foto: www.freepik.com