Există numeroase credințe despre antibiotice care merg între cele două extreme, de la mitul ”antibioticele tratează orice boală însoțită de febră” la cel al „antibioticele sunt dăunătoare și nu trebuie folosite”.

În Săptămâna Mondială a Conștientizării despre Antimicrobiene, dorim să transmitem câteva informații importante despre utilizarea antibioticelor astfel încât acestea să rămână eficiente și în viitor.

Dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, președinte al Asociației Medicilor de Familie București, a vorbit pe 24 noiembrie, la „Minutul de sănătate”, difuzat de Europa FM, despre medicamentele antibiotice între acces și exces.

„O problemă gravă cu care ne confruntăm este lipsa antibioticelor. Practic, în ultimii 40 de ani, nu s-au descoperit molecule noi, de aceea trebuie să le folosim foarte eficient pe cele pe care le avem. Una dintre metode este să facem o pauză în utilizarea lor, astfel încât să treacă niste ani și microbii să se dezobișnuiască de antibioticul respectiv. În acest fel putem să combatem cu eficiență rezistența la antibiotic.”

Emisiunea „Minutul de sănătate” de la Europa FM este susținută în perioada 18-24 noiembrie de Compania Antibiotice, în cadrul campaniei „Tratează antibioticele cu grijă, pentru un viitor fără grijă”!