Rezistența la antimicrobiene (RAM) reprezintă o amenințare globală majoră. În 2019, s-a estimat că aproape 5 milioane de decese au fost asociate cu RAM bacteriană, din care 1.27 milioane de decese i-au fost atribuite direct.

În 2015, țările au adoptat un Plan de acțiune global privind RAM. Primul obiectiv este îmbunătățirea gradului de conștientizare privind RAM, prin comunicare eficientă, educație și formare. Organizarea unei campanii globale anuale de conștientizare a fost identificată ca o activitate care să contribuie la acest obiectiv. Astfel, a fost stabilită o campanie anuală pentru a crește gradul de conștientizare la nivel global, servind în același timp ca un exemplu important de colaborare One Health. Această campanie a fost cunoscută ca Săptămâna Mondială de Conștientizare a Antimicrobienelor (WAAW).

Pe 8 iunie 2023, organizațiile cvadripartite – Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) – au anunțat schimbarea denumirii de Săptămâna Mondială de Conștientizare a Antimicrobienelor (WAAW), în Săptămâna Mondială de Conștientizare a RAM.

Au avut loc două reuniuni globale consultative, convocate de către organizațiile menționate, pentru a discuta aceast rebranding. A existat un acord și un sprijin larg față de această schimbare din partea părților interesate de pe tot globul și din diferite sectoare. „RAM” include termenul de „rezistență”, care reprezintă mai bine provocarea cu care ne confruntăm. Acronimul va rămâne „WAAW”, în timp ce toate extinderile acestui acronim vor fi acum redenumite „World AMR Awareness Week”.

Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene! – Tema WAAW 2023

Tema pentru WAAW 2023 rămâne neschimbată: „ Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene!”; decizia a fost luată în urma unui sondaj online extins în rândul părților interesate.

RAM reprezintă o amenințare pentru oameni, animale, plante și mediu. Acesta este motivul pentru care tema din acest an solicită colaborarea între sectoare pentru a păstra eficacitatea acestor medicamente esențiale. Combaterea RAM este un efort global și necesită o abordare One Health.

WAAW este sărbătorită în fiecare an între 18 și 24 noiembrie.

 

Sursă: www.who.int