Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o deficienţă majoră în sistemul sanitar românesc, a declarat consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun.
„Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o preocupare la nivel mondial pentru a cărei combatere este necesară o abordare integrată şi interdisciplinară şi cooperare şi parteneriat între toţi actorii implicaţi. (…) Rezistenţa antimicrobiană reprezintă din nefericire o deficienţă majoră în sistemul sanitar românesc. Cel mai recent profil de ţară State of Health in the European Union, publicat pe 28 noiembrie 2019, menţionează că: nivelurile de rezistenţă la antimicrobiene se menţin ridicate în România. În 2017 s-a constatat, în urma testărilor, că 22,5% din izolatele de klebsiella pneumoniae erau rezistente la carbapeneme, o clasă de antibiotice de ultimă linie”, a spus Păun, care a participat la Atelierul „Rolul unei agende strategice comune de cercetare şi inovare la nivel global pentru controlul rezistenţei la antibiotice”, organizat pe 6 decembrie de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Ea a amintit că rezistenţa antimicrobiană şi infecţiile asociate au reprezentat una dintre priorităţile sectoriale pe sănătate ale României în perioada mandatului exercitat la conducerea Consiliului Uniunii Europene.
Consilierul de stat a subliniat necesitatea unei abordări „consecvente, strategice, comune” la nivel european şi internaţional şi a salutat colaborarea dintre ministerele din România pe această temă.