Într-un studiu, publicat în revista Nature Microbiology, o echipă de cercetare de la Universitatea McMaster, Canada, a descoperit că zincul joacă un rol vital în rezistența anumitor bacterii la antibiotice.

Profesorul Eric Brown de la Departamentul de Biochimie și Științe Biomedicale al McMaster și autorul principal al studiului, a afirmat că privarea bacteriilor de anumiți nutrienți le poate face mai vulnerabile la antibiotice – inclusiv la cele la care au fost rezistente.

În acest studiu, echipa a examinat modul în care stresul nutritiv ar putea dezvălui noi abordări pentru a trata infecțiile bacteriene care au demonstrat rezistență la clasa de antibiotice, numite carbapeneme.

„Carbapenemele sunt antibiotice «de ultimă soluție» – medicamente semnificative din punct de vedere clinic care sunt utilizate atunci când totul eșuează. Din păcate, ca și alte antibiotice, eficacitatea lor este amenințată de nivelurile în creștere ale rezistenței”, a declarat Megan Tu, prima autoare a articolului și candidată la doctorat la Brown Lab.

În condiții de deficit de zinc, cercetătorii au descoperit că bacteriile Klebsiella pneumoniae și Pseudomonas aeruginosa, cunoscute pentru rezistența lor la carbapeneme, au suferit un „cost de fitness” metabolic. Aceste bacterii au fost forțate să renunțe la unele mecanisme de apărare pentru a menține rezistența la carbapeneme.

Brown susține că, bacteriile rezistente la carbapeneme au devenit susceptibile la azitromicină (un antibiotic comun), deși, în mod tradițional, azitromicina nu este eficientă împotriva bacteriilor gram-negative, precum  K. pneumoniae și P. aeruginosa.

„În loc să identificăm un nou medicament candidat pentru a trata aceste infecții rezistente la antibiotice, am identificat un compromis pe care îl putem exploata folosind un medicament existent”, a spus Tu.

Studiul s-a concentrat pe Klebsiella pneumoniae și Pseudomonas aeruginosa ─ două dintre bacteriile incluse de Organizația Mondială a Sănătății pe lista celor 6 agenți patogeni din categoria de prioritate ridicată (ESKAPE).

Klebsiella pneumoniae, cât și Pseudomonas aeruginosa sunt bacterii Gram-negative, care, în mod tradițional, nu sunt afectate de azitromicină. Studiul demonstrează o nouă utilitate clinică a azitromicinei împotriva acestui grup de bacterii.

„Acest studiu este unul dintre acele cazuri rare care culminează de fapt cu o concluzie răsunătoare: «Este posibil să tratați anumite infecții cu Klebsiella pneumoniae și Pseudomonas aeruginosa rezistente la medicamente cu azitromicină».”

Sursa informațiilor: www.labmate-online.com