De la 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate şi/ sau neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare. În acest fel, tone de deşeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul şi apă şi, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea românilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 10 octombrie 2023, completările la Legea privind reforma în sănătăţii privind gestionarea medicamentelor expirate sau nefolosite.
Potrivit noii legislaţii, medicamentele expirate sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.
Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Pe ambalajul medicamentelor trebuie menţionat: „Medicamentele expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private”. AGERPRES
***
Anual, peste 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Substanţele ajung în pânza freatică sau în sol şi de aici în legumele, fructele şi carnea pe care le consumăm, iar efectele sunt devastatoare pe termen lung.
Există şi o directivă europeană (Directiva pentru Substanţe Prioritare 2008/ 105/ EC) care obligă statele membre să ia măsuri pentru combaterea poluării farmaceutice la toate nivelurile, inclusiv limitarea eliberării în mediu a acestora.