Enterobacteriaceaele producătoare de carbapenemaze (CPE), inclusiv Klebsiella pneumoniae și Escherichia coli, prezintă un risc major pentru pacienții și sistemele de sănătate din UE/SEE. Conform unei evaluări actualizate a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) privind riscurilor, situația epidemiologică s-a înrăutățit începând cu anul 2019.

Infecțiile cu K. pneumoniae rezistente la carbapeneme au crescut la număr în 23 de state membre ale UE, ca urmare a răspândirii continue a bacteriilor multidrog rezistente în spitale. În plus, unele tulpini de K. Pneumoniae, care sunt mai susceptibile în a provoca forme severe severe au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme, inclusiv tulpina hipervirulentă K. pneumoniae ST23. Speciile de Enterobacteriaceae producătoare de carbapenemaze (CPE) recent aparute (altele decât K. pneumoniae) se răspândesc și în spitale.

 

În plus, anumite tulpini de E. coli  sunt din ce în ce mai prezente, prezentând un risc ridicat de răspândire în comunitate.

„Aceste constatări indică o probabilitate mare de răspândire în continuare a CPE în UE/SEE, atât în ​​spitale, cât și în comunitate, o tendință îngrijorătoare, deoarece infecțiile provocate de CPE prezintă o rată ridicată a deceselor. Chiar dacă sunt disponibile mai multe antibiotice noi, opțiunile de tratament rămân în continuare limitate. Acțiunea imediată este esențială pentru a controla această problemă și pentru a reduce riscul de răspândire a acestor infecții, care devin din ce în ce mai dificil de tratat”, a declarat Piotr Kramarz, cercetător ECDC.

Chiar dacă măsurile de prevenire și control al infecțiilor (IPC) sunt esențiale pentru a aborda răspândirea CPE, implementarea lor în multe spitale este insuficientă pentru a realiza un control susținut al infecțiilor cu Enterobacteriaceae producătoare de carbapenemaze (CPE).

Prin urmare, sunt necesare eforturi urgente și coordonate în toate țările UE/SEE pentru a aborda răspândirea CPE.

ECDC recomandă țărilor UE/SEE să:

  • Consolidarea coordonării naționale a măsurilor de control între spitale și regiuni și sprijinirea spitalelor în implementarea acestor măsuri. Dacă nu este deja existentă, ar trebui înființată o echipă multidisciplinară la nivel național și trebuie stabilit un plan de acțiune împotriva CPE, care să prezinte obiectivele, acțiunile, termenele și bugetul și care să includă raportări publice periodice cu privire la progres.
  • Îmbunătățirea măsurilor IPC în spitale pentru a întrerupe transmiterea K. pneumoniae rezistentă la carbapeneme și a altor bacili gram-negativi, inclusiv izolarea preventivă și screening-ul pacienților pentru portaj asimptomatic de CPE la internarea în spital, pe baza istoricului privind spitalizarea în ultimele 12 luni.
  • Implementarea programelor de stewardship antimicrobian pentru a păstra eficacitatea carbapenemelor și a antimicrobienelor nou aprobate. Aceasta includ directive naționale de tratament pentru infecțiile cu CPE și evaluări ale implementării acestora.
  • Consolidarea supravegherii, inclusiv secvențierea genomului întreg în timp aproape real pentru a sprijini detectarea focarelor, surselor și modelelor de transmisie a CPE. Această abordare sprijină, de asemenea, detectarea precoce a răspândirii E. coli în comunitate.
  • Asigurarea laboratoarelor adecvate pentru detectarea și diagnosticarea rapidă a CPE, inclusiv testarea sensibilității la antimicrobiene și identificarea genelor pentru carbapenemaze pentru utilizarea țintită a antimicrobienelor nou aprobate.
  • Consolidarea inovației și accesul la antimicrobiene indicate împotriva infecțiilor cu CPE.

ECDC solicită tuturor țărilor și spitalelor UE/SEE să își intensifice eforturile pentru a aborda această situație epidemiologică care se înrăutățește, astfel încât să atenueze riscul ridicat de răspândire și, în cele din urmă, să protejeze pacienții și comunitățile.

Sursa informațiilor: www.ecdc.europa.eu