Unii oameni de știință susțin că antibioticele existente deja pe piață ar putea trata coronavirusul, în ciuda avertismentelor de la CDC și OMS, precum că antibioticele nu au efect împotriva avestui  nou virus.

Focarul s-a răspândit ca un incendiu ajungând la peste 82.000 de persoane infectate în aproximativ 50 de țări și peste 2.800 de oameni morți.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Știință și Tehnologie din Norvegia a folosit anti-virale, precum și patru antibiotice care tratează infecțiile cu stafiloc și piele și au reușit să oprească virusul în testele de laborator.

Prin urmare, ei cred că unele medimente ar putea fi un tratament de primă linie pentru această boală extrem de contagioasă.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au avertizat că antibioticele nu funcționează împotriva virusului. Dimpotrivă, utilizarea antibioticelor pentru tratarea virusurilor precum coronavirusul ar putea duce la rezistența la antibiotic.

Medicii recomandă uneori medicamente care sunt destinate pentru o boală anume, dar poate trata și o altă afecțiune.

De exemplu, Viagra (mica pastilă albastră care tratează disfuncția erectilă) este folosită pentru a trata hipertensiunea arterială, dar și pentru a trata angina, un tip de durere toracică cauzată de fluxul sanguin redus către inimă.

Și dextroamfetamina, prescrisă pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, a fost utilizată în tratamentul demenței.

Teicoplanina, oritavancinul, dalbavancinul și monensina sunt antibiotice aprobate care s-au dovedit că inhibă coronavirsului și alte virusuri, în testele efectuate în laborator.

Majoritatea medicamentelor pe care cercetătorii le recomandă sunt antiviralele, care sunt medicamente ce reduc capacitatea virusurilor de a se înmulți.

Aceste antivirale includ nitazaxonida, un medicament anti-parazitar, acidul micofenolic, utilizat pentru a preveni respingerea organelor transplantate și remdesivir, conceput inițial ca un medicament pentru combaterea bolii Ebola.

“Unul dintre avantajele recomandării unui medicament destinat unei boli pentru tratarea altei afecțiuni este că toate detaliile legate de dezvoltarea medicamentului sunt deja cunoscute. Acest lucru economisește atât bani, cât și timp”, spune Dr.Denis Kainov, profesor la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie.

Cercetătorii susțin că au găsit 120 de medicamente deja dovedite a fi sigure pentru a le folosi oamenii. Dintre aceste medicamente, 31 se pare că e posibil să trateze și să prevină coronavirusul. Cel puțin 4 dintre cele 31 de medicamente – teicoplanina, oritavancin, dalbavancin și monensina – sunt concepute pentru a combate infecțiile bacteriene.

Cu toate acestea, CDC și OMS, au încercat să informeze și să le amintească medicilor și pacienților că antibioticele nu sunt capabile să ucidă viruși precum cel care provoacă COVID-19.

Virușii au structuri diferite și se reproduc diferit decât bacteriile, ceea ce înseamnă că pneumonia bacteriană nu se va reproduce în organism la fel cum va face gripa. Antibioticele vizează dezvoltarea bacteriilor pentru a le împiedica să se poată reproduce.

Experții din domeniul sănătății spun că administrarea de antibiotice atunci când aveți o infecție virală ar putea ucide bacterii benefice și astfel poate apărea rezistența la antibiotice și poate ridica riscurile de infecție cu bacterii periculoase.

“Antibioticele nu sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus, antibioticele nu funcționează împotriva virușilor, ci doar a bacteriilor”, se arată clar pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Articol preluat și tradus de pe DailyMail.co.uk