Cu cât sunt prescrise mai multe antibiotice pacienților cu vârsta de peste 60 de ani, cu atât crește probabilitatea ca aceștia să dezvolte boală inflamatorie intestinală (BII). Conform studiului care susține această afirmație, utilizarea antibioticelor poate fi explicația pentru creșterea numărului de cazuri de Boală Crohn și de colită ulcerativă la persoanele în vârstă.

„La adulții în vârstă, credem că factorii de mediu sunt mai importanți decât genetica. Când te uiți la pacienții mai tineri cu noi diagnostice de boală Crohn și colită ulceroasă, în general, există un istoric familial puternic. Cu toate acestea nu este cazul adulților în vârstă, așadar credem că aceste boli sunt declanșate de ceva din mediul persoanelor în cauză”, a spus dr. Adam S. Faye, cercetător principal al studiului.

Folosind baza națională de date din Danemarca, care include aproape toate dosarele medicale pentru rezidenții țării, cercetătorii au revizuit fișele de prescripție medicală pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste care au fost nou diagnosticați cu boală inflamatorie intestinală în perioada 2000 – 2018. Studiul a analizat numărul de cure de tratament cu antibiotic.

Studiul a constatat că orice utilizare a antibioticelor a fost asociată cu rate mai mari ale boli inflamatorii intestinale, iar riscul a crescut substanțial cu fiecare cură de antibiotice. După o singură cură, pacienții aveau cu 27% mai multe șanse decât cei care nu au luat antibiotice să fie diagnosticați cu boală inflamatorie intestinală. După două cure, riscul a crescut cu 55%, iar după trei cure a crescut cu 67 %. După patru cure, riscul a crescut cu 96 %, iar după cinci sau mai multe cure, persoanele în vârstă au fost de 2,3 ori mai predispuse să dezvolte boală inflamatorie intestinală, față de persoanele care nu au urmat nicio rețetă cu antibiotice în ultimii cinci ani.

Rata de diagnostic a noilor cazuri cu BII a fost mai ridicată atunci când antibioticele au fost prescrise cu unul sau doi ani înainte, dar riscul a rămas crescut și în cazul prescripțiilor date cu 2-5 ani înainte de diagnostic. Această legătură a fost înregistrată pentru toate tipurile de antibiotice, cu excepția nitrofurantoinei, care este prescrisă în mod obișnuit pentru infecțiile tractului urinar. Persoanele care au primit rețete cu antibiotice prescrise pentru infecțiile gastrointestinale au prezentat un risc mai mare de a dezvolta boală inflamatorie intestinală. 

”Studiul prezintă implicații pentru diagnosticarea adulților în vârstă, care au noi simptome gastroenterologice. Boala inflamatorie intestinală, care poate fi ușor trecută cu vederea la această grupă de vârstă, ar trebui luată în considerare, mai ales atunci când există un istoric al tratamentului cu antibiotice”, a spus dr. Faye.

De asemenea, cercetarea prezintă și aspectele pozitive ale administrării antibioticelor. Pe lângă prevenirea dezvoltării organismelor rezistente la mai multe medicamente, utilizarea judicioasă a antibioticelor este crucială pentru prevenirea bolilor inflamatorii intestinale.

„Gestionarea antibioticelor este importantă, dar asta nu înseamnă că trebuie să evităm antibioticelor cu orice preț. Dacă medicii nu sunt siguri de afecțiunea pe care o tratează, atunci ar trebui să fie precauți în prescrierea antibioticelor. Dacă pacienții vin cu infecții clare și au nevoie de antibiotice, medicii nu ar trebui să fie influențați de aceste constatări”, a spus dr. Faye.

 

Articol preluat și tradus de pe www.newswise.com