Rezistența la antimicrobiene (RAM) apare atunci când un microorganism supraviețuiește, în ciuda faptului că este expus la medicamente concepute pentru a-l inhiba sau ucide. Utilizarea excesivă și utilizarea abuzivă a antimicrobienelor sunt principalii factori ai RAM. Mai multe despre cum apare rezistența la antibiotice aici.

Antimicrobienele – inclusiv antibiotice, antivirale, antifungice și antiparazitare – sunt medicamente utilizate pentru prevenirea și tratarea infecțiilor la oameni, animale sau plante.

Consiliul Europei a adoptat o recomandare de combatere a RAM. Inițiativa urmărește să promoveze utilizarea responsabilă a antimicrobienelor, să îmbunătățească prevenirea și controlul infecțiilor și să sporească cercetarea și inovarea, printre alte acțiuni.

 

  1. Bacteriile rezistente infectează aproximativ 800 000 de oameni pe an

În 2020, peste 800 000 de persoane au fost infectate cu bacterii rezistente la antibiotice în Europa. Bolile rezultate au inclus pneumonie, infecții ale sângelui și infecții intra-abdominale.

În ciuda unei scăderi ușoare în 2020, numărul infecțiilor este în continuă creștere.

Potrivit Organizației pentru Dezvoltare Economică Cooperare și Dezvoltare (OCDE), 70% dintre infecții apar în mediul medical. AMR compromite intervențiile chirurgicale, transplanturile, terapia intensivă și sănătatea persoanelor cu sisteme imunitare slăbite, cum ar fi pacienții cu cancer, pentru care o simplă infecție poate provoca moartea.

Copiii sub 12 luni și adulții cu vârsta peste 70 de ani sunt cele mai vulnerabile grupuri. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să dezvolte infecții rezistente.

 

  1. 100 de persoane au murit de RAM în fiecare zi în Europa în 2020

Unele infecții care erau vindecabile în trecut au devenit dificil sau chiar imposibil de tratat. Dacă RAM continuă să se dezvolte, mici tăieturi, infecții minore și intervenții chirurgicale pot pune viața în pericol.

Infecțiile rezistente la antibiotice ucid 35 000 de oameni în fiecare an, aproximativ numărul de pasageri care încap pe 13 nave de croazieră.

Grecia se remarcă drept țara cu cea mai mare rată a mortalității, cu 20 de decese la 100 000 de persoane, urmată de Italia, cu 19 decese la 100 000 de persoane.

Norvegia și Țările de Jos sunt țările cu cele mai scăzute rate de deces, ambele cu 2 decese la 100 000 de locuitori. Media UE este de 6 decese la 100 000 de locuitori.

 

  1. Rezistența la antimicrobiene este prezentă la animale, alimente, plante și mediu

Antimicrobienele sunt, de asemenea, utilizate pentru tratarea animalelor, acvaculturii și animalelor. De asemenea, ajung în mediu prin urina și excrementele umane și animale, eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor și utilizarea gunoiului de grajd contaminat în agricultură. Ca urmare, reziduurile sunt prezente și în sol, apă și plante, crescând riscul de contaminare ulterioară.

Utilizarea antibioticelor la animalele de la care se obțin produse alimentare scade de la 154,7 mg de ingredient activ antimicrobian pe kg de biomasă în 2014 până la 104,8 mg în 2018, în timp ce utilizarea la om crește, de la 125,3 mg în 2014 până la 131, 7 mg în 2018.

Deși consumul la animale este în scădere, utilizarea abuzivă pune în continuare în pericol atât animalele, cât și oamenii, deoarece animalele pot transmite oamenilor bacterii rezistente prin contact direct sau prin lanțul trofic.

 

  1. Combaterea bacteriilor rezistente implică costuri substanțiale de îngrijire a sănătății

Costul estimat al rezistenței la antimicrobiene pentru sistemele de sănătate din Europa este de 1,1 miliarde EUR pe an.

Atunci când o infecție nu răspunde la un tratament antimicrobian de primă linie (cea mai eficientă și mai sigură opțiune de tratament pentru pacient), profesioniștii din domeniul sănătății apelează la alternative mai scumpe, cum ar fi medicamentele de linia a doua și a treia (ultimele opțiuni de tratament disponibile) . Complicațiile sau durata mai lungă a unei boli sau tratament necesită uneori spitalizări mai lungi, cu costuri corespunzătoare.

 

  1. Rezistența la antimicrobiene dăunează economiei

Boala prelungită și mortalitatea au un impact direct asupra economiei. RAM poate perturba, de asemenea, comerțul cu animale și produse animale, deoarece afectează sănătatea și bunăstarea animalelor și, în consecință, productivitatea acestora.

Într-un scenariu optimist, cu rezistență scăzută la antimicrobiene, povara economică este estimată a fi semnificativă, cu o pierdere globală a PIB-ului de 1,1% în 2050.

Într-un scenariu pesimist, cu rezistență ridicată la antimicrobiene, se estimează că, costurile economice vor fi severe, cu o pierdere globală a PIB-ului de 3,8 % în 2050.

 

Sursă foto și material: Consilium.europa.eu