Mycobacterium tuberculosis, bacteria care cauzează tuberculoza, rămâne principala cauză a bolilor infecțioase la nivel mondial, afectând aproximativ un sfert din populația globului. Tratamentul infecțiilor este problematic din cauza apariției tulpinilor rezistente la medicamente. Prof. Helen Zgurskaya de la Universitatea din Oklahoma, expert în rezistența la antibiotice, conduce cercetări privind potențiale noi tratamente terapeutice împotriva acestei boli.
„Tuberculoza este una dintre cele mai înfricoșătoare boli infecțioase care afectează miliarde de oameni din întreaga lume. Ca multe alte infecții bacteriene, aceasta devine din ce în ce mai rezistentă la antibiotice. În prezent, tratamentul necesită o combinație de antibiotice administrate pacienților timp de șase luni, dar boala nu răspunde tot timpul la tratament. Suntem în afara opțiunilor terapeutice împotriva acestei infecții și avem nevoie de noi medicamente. Lucrarea pe care am publicat-o se concentrează pe înțelegerea modului în care noii inhibitori, descoperiți recent, ucid agentul patogen”, a declarat prof. Zgurskaya.
Echipa de cercetători a studiat MmpL3, un transportor de membrană de monomicolat de trehaloză, important pentru fiziologia Mycobacterium tuberculosis și pentru descoperirea medicamentelor antimicobacteriene. Acești transportatori sunt critici pentru asamblarea membranei exterioare bacteriene, care este necesară pentru dezvoltarea bacteriilor și pentru rezistența la antibiotice.
În acest studiu, cercetătorii au reconstituit cu succes MmpL3 în membrane artificiale. De asemenea, au generat o serie de imitații de substrat și inhibitori specifici acestor transportatori și le-au analizat activitățile și proprietățile.
Cercetătorii au descoperit că toate proteinele reconstituite facilitează translocarea protonilor prin membrane, dar structurile asemănătoare MmpL3 prezintă răspunsuri diferite. Rezultatele lor sugerează că unii inhibitori elimină activitatea de transport a MmpL3 prin inhibarea translocării protonilor.
Studiul oferă o bază biochimică pentru înțelegerea mecanismului acestor transportatori, precum și pentru inhibarea lor de către compuși cu molecule mici care vor facilita dezvoltarea de noi antibiotice eficiente.
Prof. Zgurskaya se așteaptă ca următorul pas să fie folosirea metodelor și tehnicilor dezvoltate de echipă pentru a analiza alți inhibitori și pentru a-i identifica pe cei mai eficienți, care vor putea fi incluși în studii clinice.
Sursă: www.sciencedaily.com