Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat o metodă rapidă și ieftină pentru producerea unui antibiotic esențial, cefazolina.

Antibioticul cefazolină este un medicament esențial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De obicei, este realizat prin producție în serie, dar acest proces format din mai multe etape consumă timp și necesită instrumente specializate. Acum, pentru prima dată, cercetătorii au fabricat cefazolină folosind metoda fluxului continuu.

Această metodă este mai ieftină, mai rapidă și mai flexibilă în ceea ce privește cantitatea de medicamente care poate fi produsă atunci când este nevoie. Îmbunătățirea accesului la cefazolină este vitală pentru sănătatea globală și deosebit de relevantă pentru țări precum Japonia, care s-au confruntat cu o penurie în 2019. Acest studiu a fost publicat în Buletinul Societății Chimice din Japonia.

Antibioticele sunt una dintre cele mai mari arme împotriva infecțiilor bacteriene grave, iar cererea la nivel global este în creștere. Cefazolina este un astfel de medicament, care este atât de important pentru sănătatea umană încât a fost desemnat ca medicament esențial de către OMS. Este folosit pentru a vindeca o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi infecțiile tractului urinar, respirator și articulațiilor și pentru a preveni infecțiile care apar după intervențiile chirurgicale.

Ca și în cazul majorității medicamentelor, cefazolina este produsă prin producția în serie, un proces care permite un control precis în fiecare etapă. Cu toate acestea, necesită mult timp și spațiu, procesul trebuie realizat într-un loc atent controlat pentru a minimiza riscurile precum contaminarea. Datorită intervalului de timp, a spațiului special echipat și controlat și a cantității mari de deșeuri, costurile de producție sunt ridicate.

O alternativă la producția în serie este producția în flux continuu. Această metodă nu a fost utilizată pe scară largă de producătorii de medicamente, deoarece este dificil să controlezi reacțiile care au loc. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat acum o modalitate de a crea cefazolina în siguranță prin producția în flux continuu.

„Metoda pe care am dezvoltat-o ​​poate acoperi producția de masă în cadrul unor unități de producție compacte, nu implică costuri uriașe privind echipamentele și poate oferi un medicament de calitate, conform standardelor farmaceutice de siguranță”, a explicat profesorul Shu Kobayashi.

„Cererea pentru acest antibiotic fluctuează și este un medicament care nu trebuie pregătit cu prea mult timp înainte din cauza instabilității sale. Un mare avantaj al metodei cu flux continuu este că este ușor de ajustat volumul de producție, conform nevoii de pe piață”, a spus profesorul de proiect, Haruro Ishitani.

După cum sugerează și numele, producția în flux continuu nu necesită pauze între pașii individuali, spre deosebire de metoda producției în serie.

Kobayashi și Ishitani au fost motivați să întreprindă această cercetare pe fondul unor evenimente din anul 2019, când Japonia s-a confruntat cu un deficit grav de cefazolină, din cauza contaminării unui ingredient activ importat. Metoda fluxului continuu prezintă costuri mai reduse și este mai ușor de implementat la nivel național. De asemenea, această metodă putea ajuta comunitățile și spitalele mai mici să producă medicamente esențiale conform necesităților proprii.

Sursă: www.technologynetworks.com