Cercetătorii din Singapore au descoperit o nouă terapie împotriva Mycobacterium abscessus, prin combinarea a două antibiotice. Mycobacterium abscessus este o microbacterie nontuberculoasă (NTM), care provoacă infecții la nivelul plămânilor.

Cercetarea a fost realizată de către grupul de cercetare interdisciplinară privind rezistența antimicrobiană (RAM) de la Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART), centru de cercetare a MIT din Singapore, în colaborare cu Nanyang Technological University Singapore (NTU Singapore) și National University Hospital.

Dintre speciile NTM, M. abscessus este una dintre cele mai răspândite, provocând infecții pulmonare la oamenii cu deficiențe imune sau afecțiuni pulmonare subiacente. M. abscessus este asociată cu infecții severe în diferite alte părți ale corpului (piele, articulații, țesuturi moi și incizii chirurgicale). Aceste infecții sunt dificil de tratat din cauza rezistenței înnăscute extinse a bacteriei la multe antibiotice utilizate în mod obișnuit.

În prezent, infecțiile cu M. abscessus sunt tratate printr-un regim multimedicament care include claritromicină, dar unele subspecii M. abscessus dobândesc rezistență la expunerea repetată la medicament. Ca urmare, opțiunile de tratament disponibile sunt limitate, ceea ce duce la infecții prelungite și recurente și chiar la decese în unele cazuri. Claritromicina este principalul tratament NTM și în prezent singurul antibiotic oral foarte eficient pentru tratarea infecțiilor cu M. abscessus, astfel, există o nevoie medicală urgentă pentru identificarea compușilor care potențează acțiunea claritromicinei  pentru a restabili eficacitatea terapeutică a acesteia împotriva M. abscessus.

Un studiu recent al cercetătorilor SMART: „Rifaximin potentiates clarithromycin against Mycobacterium abscessus in vitro and in zebrafish”, publicat în jurnalul științific JAC-Antimicrobial Resistance, a dezvăluit descoperiri promițătoare privind utilizarea rifaximinei, un antibiotic utilizat în mod obișnuit pentru tratarea infecțiilor bacteriene de la nivelul tractului gastrointestinal, care crește sensibilitatea la claritromicină, astfel potențează efectul bactericid împotriva M. abscessus. Cercetătorii au desfășurat campanii de screening pentru medicamente și au identificat cu succes mai mulți candidați ce potențează efectul claritromicinei. Testele preclinice ulterioare ale acestor candidați pentru medicamente au confirmat rifaximina ca fiind cel mai eficient potențator al claritromicinei, combinația de rifaximină și claritromicină demonstrând eficacitate atât in vitro, cât și într-un model de infecție a embrionului de pește zebra.

”Pentru că tratamentele disponibile sunt limitate din cauza rezistenței înnăscute a M. abscessuss la cele mai multe antibiotice, inclusiv claritromicina, noua descoperire privind combinația de medicamente, este un pas semnificativ către abordarea provocării de a trata infectiile NTM. Deoarece medicamentele sunt aprobate de FDA, vom putea accelera procesul și vom traduce rezultatele în rezultate îmbunătățite ale tratamentului pentru pacienții care suferă de infecții cu M. abscessus”, spune profesorul MIT de inginerie biologică, Peter C. Dedon, autor principal al lucrării.

„Recunoaștem necesitatea urgentă de a aborda problema în creștere a rezistenței la claritromicină a M. abscessus și suntem încântați că am descoperit rifaximina ca un potențiator puternic al claritromicinei. În ciuda faptului că este utilizat în principal pentru infecții gastrointestinale și are activitate limitată împotriva M. abscessus rezistent la medicamente, studiul nostru a demonstrat efectul sinergic al rifaximinei cu claritromicină în eliminarea eficientă a bacteriilor”, adaugă Boon Chong Goh, prim autor al lucrării.

Echipa își continuă cercetările cu studii preclinice pe animale pentru a se pregăti pentru studiile clinice pe oameni. Deoarece atât rifaximina, cât și claritromicina sunt aprobate de U.S. Food and Drug Administration, studiile preclinice care evaluează combinația lor împotriva M. abscessus pot fi accelerate. Echipa colaborează cu un partener comercial pentru a crea formulări de inhalare adecvate pentru livrarea combinației de medicamente direct în plămâni.

Sursă: news.mit.edu