Cercetătorii de la Universitatea Deakin, Australia, desfășoară două noi teste pentru infecția bacteriană, care au potențialul de a reduce în mod semnificativ utilizarea excesivă a antibioticelor prescrise pentru tratarea bolilor respiratorii comune.
Studiile, în curs de desfășurare în 5 clinici, implică o simplă înțepătură a degetului sau folosirea unui tampon pentru a lua o probă din gât, oferind rezultate imediate despre infecție – dacă este bacteriană și necesită antibiotice sau virală și este nevoie de tratament alternativ.
Dr. Sajal Saha, cercetător în cadrul Centrului pentru Inovare în Cercetarea Bolilor Infecțioase și Imunologie (CIIDIR), susține că testele pot ajuta clinicienii să diagnosticheze mai precis cauza infecției și să permită o mai bună direcționare a tratamentui, reducând problema prescripției excesive a antibioticelor, nu doar în Australia, ci la nivel global.
„Testul realizat prin recoltarea unei probe de sânge printr-o înțepătură în deget a fost testat la nivel internațional, dar nu avem datele necesare pentru a arăta eficacitatea și rentabilitatea acestuia în reducerea utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, comparativ cu prescripția medicală în Australia”, a declarat dr. Saha.
„Este un test simplu, cu costuri reduse, iar rezultatele timpurii de la două dintre clinici arată că poate reduce utilizarea antibioticelor cu până la 30%.
„Acest lucru se datorează faptului că le permite medicilor să evalueze dacă o serie de infecții respiratorii comune sunt rezultatul infecțiilor bacteriene sau virale și dacă infecția necesită tratament cu antibiotice. Este o distincție importantă, deoarece știm că antibioticele sunt prescrise prea des pentru boli virale care nu răspund la antibiotice și pentru infecții mai puțin severe care nu necesită antibiotice.”
„Al doilea test care este testat în prezent în cele cinci clinici și care implică folosirea unui tampon pentru a lua o probă din gât, le permite medicilor să confirme în câteva minute dacă o durere în gât este cauzată de streptococul Beta-hemolitic de grup A.”
„Streptococul de grup A este o cauză comună a infecției gâtului, iar medicii prescriu antibiotice în aproximativ 70% din cazuri, cu toate că Strep A este responsabil doar pentru aproximativ 15 până la 20% din durerile de gât, astfel încât nivelul de prescripție excesivă este foarte mare.”
„La copii Strep A poate duce la reumatism cardiac, așa că este absolut vital ca acesta să fie diagnosticat și tratat în mod corespunzător, devreme și eficient înainte de a se dezvolta într-o boală mai gravă. Acest test va asigura un tratament antibiotic optim pentru Strep A.”
Echipa de cercetare a desfășurat un studiu de fezabilitate în 2024, care a implicat testarea a aproximativ 200 de persoane în cinci clinici timp de patru luni; în 2025, un studiu pilot care implică aproximativ 400 de pacienți va evalua în continuare eficacitatea acestuia în reducerea consumului de antibiotice.
Co-directorul CIIDIR, profesorul Eugene Athan, consideră că ambele studii au potențialul de a îmbunătăți semnificativ utilizarea eficientă a antibioticelor.
„Australia este una dintre țările dezvoltate cu un nivel ridicat al prescrierii de antibiotice. În comparație cu recomandările ghidurilor naționale, antimicrobienele continuă să fie prescrise neadecvat în Australia – 30 până la 50% din prescripțiile din asistența medicală primară sunt neadecvate, fie ca alegere, doză sau durată”, a explicat profesorul Athan.
„Această activitate încearcă să îmbunătățească capacitatea medicilor de familie și a farmaciștilor de a asigura aceste servicii de testare. Acest lucru va ajuta medicii să înțeleagă mai bine severitatea infecțiilor sau să confirme infecțiile bacteriene în timpul consultațiilor și să prescrie antibiotice în consecință.”
Sursa informațiilor: www.deakin.edu.a