Cercetătorii de la Harvard au creat un antibiotic care poate ucide superbacteriile, considerate o ameninţare semnificativă pentru sănătatea publică la nivel mondial.

O echipă condusă de Andrew Myers, profesor de chimie şi biologie chimică la Harvard, raportează în Science că compusul lor sintetic, cresomicina, ucide multe tulpini de bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa.

„Deși nu știm încă dacă cresomicina și medicamentele asemănătoare sunt sigure și eficiente la oameni, rezultatele noastre arată o activitate inhibitorie semnificativ îmbunătățită împotriva unei lungi liste de tulpini bacteriene patogene, care ucid mai mult de un milion de oameni în fiecare an, în comparație cu antibioticele aprobate clinic”, a spus Myers.

Molecula demonstrează o capacitate îmbunătățită de a se lega de ribozomii bacterieni, care sunt mașinăriile biomoleculare din interiorul celulelor care produc proteine. Perturbarea funcției ribozomilor este un semn distinctiv al multor antibiotice existente, dar unele bacterii au dezvoltat mecanisme care combat efectul medicamentelor.

Noua moleculă dezvoltată de echipa de la Harvard se inspiră din structurile chimice ale lincosamidelor, o clasă de antibiotice care include clindamicină prescrisă în mod obișnuit. La fel ca multe antibiotice, clindamicina se dezvoltă prin semisinteză, în care produsele complexe izolate din natură sunt modificate direct pentru aplicații medicamentoase. Cu toate acestea, noul compus este complet sintetic și prezintă modificări chimice care nu pot fi realizate prin mijloacele existente.

Ribozomul bacterian este ținta preferată a naturii pentru agenții antibacterieni, iar acești agenți sunt sursa de inspirație pentru programul nostru. Prin valorificarea puterii sintezei organice, suntem limitați doar de imaginația noastră atunci când proiectăm  antibiotice noi”, a spus coautorul Ben Tresco, student la Școala de Arte și Științe „Kenneth C. Griffin”.

Cercetătorii au ajuns la cresomicină folosind ceea ce ei numesc sinteza bazată pe componente, o metodă inițiată de laboratorul Myers. Această metodă le permite să producă și să testeze nu doar una, ci sute de molecule țintă, accelerând foarte mult procesul de descoperire a medicamentelor.

 „Antibioticele formează fundația pe care se construiește medicina modernă. Fără antibiotice, multe proceduri medicale de ultimă oră, cum ar fi intervenții chirurgicale, tratamente pentru cancer și transplanturi de organe, nu pot fi făcute”, a spus coautorul și studentul absolvent Kelvin Wu.

 

Sursa informațiilor: news.harvard.edu