Cercetătorii au descoperit o catenă moleculară, care ar putea deține cheia pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări ale sănătății globale – rezistența la antimicrobiene. Din păcate, bacteriile rezistente la antimicrobiene pot fi mortale, dar cercetătorii au decodificat o parte dintre mecanismele de apărare ale bacteriilor.

Atunci când bacteriile reușesc să reziste tratamentului cu antibiotice, de multe ori formează un biofilm de proteine ​​și polizaharide care acționează ca un scut împotriva antibioticului. Este o parte a structurii de apărare a biofilmului pe care cercetătorii au descifrat-o într-un nou studiu.

„Am descifrat structura moleculară a unei părți importante a bacteriei S. aureus. Aceasta este prima perspectivă detaliată asupra modului în care aceste molecule își formează macrostructura”, a explicat Maria Andreasen, profesor asociat al Departamentului de Biomedicină de la Universitatea Aarhus.

„Înțelegând structurile și modul în care se formează biofilmul, putem dezvolta noi strategii și metode de tratament și poate putem preveni bacteriile să formeze biofilmul.”

Profesorul Andreasen a completat: „Pentru prima dată, am identificat structura întregii proteine ​​din biofilmul MRSA. Acum, ne putem concentra cercetările asupra modului în care am putea folosi aceste cunoștințe pentru a găsi sau a dezvolta molecule care împiedică formarea biofilmului. Dacă reușim, va fi mai ușor să tratăm infecțiile și să combatem amenințarea tot mai mare a rezistenței la antimicrobiene.”

Descifrarea compoziției moleculare

MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină) este un tip de bacterie care a dezvoltat rezistență la multe antibiotice comune, inclusiv meticilină, penicilină și medicamente similare. Cercetătorii au descifrat compoziția moleculară a unei părți importante a biofilmului S. aureus, în special forma agregată a PSMα1, care este un amiloid funcțional. Acest lucru contribuie la formarea unui biofilm protector, bacteria devenind rezistentă la tratamentul cu antibiotice. Dacă echipa de cercetare poate descompune sau preveni formarea biofilmului protector, acesta va fi un pas crucial către tratarea infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antimicrobiene.

Sursa informațiilor: www.innovationnewsnetwork.com