Peste un milion de oameni din întreaga lume mor anual din cauza tuberculozei. Problema se agravează pe măsură ce Mycobacterium tuberculosis, agentul patogen care provoacă TBC, continuă să dezvolte rezistență la antibioticele folosite în tratarea bolii.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego au identificat markeri genetici pentru M. tuberculosis, care ar putea îmbunătăți depistarea precoce a tulpinilor rezistente la medicamente, fapt ce ar duce la prevenirea răspândirii bolii.
Pentru a testa dacă cineva are o tulpină de TBC, care nu va răspunde la tratamentul standard, clinicienii cultivă probe de mucus din tractul respirator, pe care le ”atacă” cu antibiotice.
„Pentru că tuberculoza se dezvoltă atât de lent, procesul poate dura și câteva săptămâni. Până la aflarea rezultatelor, pacientul circulă și poate răspândi TBC, în forme care ar putea fi rezistente la antibiotice”, a spus Faramarz Valafar, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat din San Diego.
El spune că instrumentele de diagnosticare moleculară sunt mult mai rapide. Acestea testează markerii genetici comuni ai rezistenței la medicamente și permit un tratament mai oportun. Cu toate acestea, tulpinile de tuberculoză cu mecanisme rare de rezistență scapă încă de la detectarea moleculară.
„Nu au markerii genetici comuni, dar sunt rezistente (tulpinile). Acest lucru îi determină pe clinicieni să concluzioneze incorect că medicamentele standard pentru tuberculoză vor ucide bacteriile. Astfel, pacientului i se administrează medicamente greșite și continuă să infecteze și pe alții timp de câteva săptămâni – uneori luni – înainte de a realiza că aceste medicamente nu funcționează. Așadar, ne dorim cu adevărat să prevenim asta.”
Cercetatorii au obtinut probe de M. tuberculosis din șapte țări diferite, unde rezistența la antibiotice este frecvent întâlnită. Rezultatele au arătat că unele probe erau rezistente la medicamente, chiar dacă diagnosticare moleculară nu indicase acest lucru.
„Mai întâi am confirmat că nu prezintă markerii cunoscuți și apoi am început să căutăm ce alte mutații apar, exclusiv în aceste tulpini izolate, rezistente în mod inexplicabil”, a spus Conkle-Gutierrez, doctorand în laboratorul lui Valafar, care a condus studiul pentru identificarea mutațiilor genetice în TBC.
Cercetătorii au identificat un set de mutații genetice rare, care ar putea bloca medicamentul kanamicină – un medicamentul folosit frecvent în tratarea tuberculozei – să interfereze cu capacitatea agentului patogen de a sintetiza proteinele de care are nevoie. Medicamentul devine astfel inofensiv pentru agentul patogen. Un alt set de mutații poate face același lucru pentru capreomicina, alt medicament folosit în tratarea tuberculozei.
„Rezultatele identifică potențiali markeri, iar de acum urmează cercetări pentru a confirma selectarea markerilor pentru următoarea generație, mai cuprinzătoare, de platforme de diagnosticare moleculară”, a spus Valafar.
Având în vedere evoluția rezistenței la antibiotice, diagnosticarea moleculară cu ajutorul markerilor va trebui actualizată frecvent și adaptată la diferitele regiuni ale lumii, unde rezistența la antibioticele pentru TB este frecventă.
Articol preluat și tradus de pe ScienceDaily.com