Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Israel au dezvoltat o tehnică pentru a măsura efectele pe termen lung ale combinațiilor de antibiotice sau cocktailurilor de medicamente. Aceste combinații prezintă un interes serios pentru comunitățile științifice și medicale, deoarece utilizarea antibioticelor duce adesea la dezvoltarea rapidă a rezistenței bacteriene la aceste medicamente.

Cercetarea publicată în Nature a fost realizată de profesorul Roy Kishony și dr. Viktória Lázár.

Cercetătorii au descoperit că, în multe cazuri, o combinație de mai multe antibiotice poate reduce efectiv eficacitatea tratamentului pe termen lung – ceea ce înseamnă că combinația de medicamente s-ar putea dovedi a fi inferioară succesului fiecărui medicament în parte. Cu toate acestea, ele indică combinații specifice care reușesc să prevină dezvoltarea rezistenței și astfel să protejeze pacientul împotriva bacteriilor aggressive pentru o perioadă lungă de timp.

Bacteria testată în studiu este Staphylococcus aureus, o bacterie deosebit de violentă care a dezvoltat rezistență la multe tipuri de antibiotice. Această bacterie este responsabilă pentru o parte semnificativă a infecțiilor nosocomiale (din spitale sau clinici). Studiul a fost realizat atât în ​​culturile din laborator ale acestei bacterii, cât și pe un model animal – larve ale moliei Galleria mellonella.

Antibioticele sunt o familie de medicamente care joacă un rol central în medicina modernă și salvează zilnic vieți. În ultimul secol, tratamentul cu antibiotice a salvat sute de milioane de oameni.

Cu toate acestea, succesul terapiei cu antibiotice s-a transformat într-o sabie cu două tăișuri, deoarece utilizarea pe scară largă a acestor medicamente antibacteriene duce la dezvoltarea evolutivă a bacteriilor care dezvoltă rezistență. Această tendință ridică o teamă justificată privind parcursul spre o epocă post-antibiotică sau o perioadă în care bacteriile nu vor mai răspunde la medicamentele cu antibiotice, iar oamenii vor muri, la fel ca în trecut, din cauza infecțiilor care sunt acum considerate ușoare și inofensive.

Laboratorul Prof. Kishony, unul dintre experții de top în domeniul rezistenței la antibiotice, dezvoltă metode care fac posibilă estimarea în avans a rezistenței unei anumite bacterii la un anumit antibiotic, în prezent, precum și estimarea nivelului de rezistență pe care ar putea să-l dezolve în viitor. În studiul actual, a fost examinată o combinație de diferite medicamente antibiotice care previne formarea rezistenței.

Cercetătorii au observat că pandemia de COVID-19 a crescut utilizarea antibioticelor, chiar dacă SARS-CoV-2 nu este afectat de antibiotice, deoarece este un virus și nu o bacterie. Cu toate acestea, administrarea de antibiotice ajută pacienții cu COVID-19 să evite infecțiile bacteriene secundare. Odată cu creșterea utilizării antibioticelor, evoluția tulpinilor rezistente de Staphylococcus aureus cunoaște p creștere accelerată.

 

Sursă: www.eurekalert.org