Cercetătorii de la Institutul Indian de Știință (IISc) au dezvoltat o peptidă, un compus care este format dintr-un lanț de aminoacizi. Această substanță chimică imită o toxină naturală care inhibă enzimele implicate în replicarea ADN-ului la bacterii.

Acest lucru ar putea fi folosit pentru a identifica medicamentele care trebuie utilizate în combinație cu antibioticele existente pentru a îmbunătăți eficacitatea tratamentelor.

Peptida funcționează chiar și în timpul procesului de replicare a ADN-ului speciilor bacteriene rezistente la antibiotice, provocând o »cascadă de evenimente« care duc la moartea celulelor. Conținând aproximativ 24 de aminoacizi, peptida inhibă o enzimă numită topoizomeraze care este o țintă pentru cele mai utilizate antibiotice.

Topoizomerazele se leagă de ADN-ul bacterian pentru a-l ajuta în timpul procesului de replicare a ADN-ului. Peptida dezvoltată de IISc se leagă de aceasta și o oprește să funcționeze normal, provocând distrugerea celulelor bacteriene.

Pentru a testa eficacitatea peptidei, cercetătorii au studiat efectul acesteia asupra creșterii bacteriilor cauzatoare de boli precum E. coli, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus și o tulpină multirezistentă de Acinetobacter baumanii. Au făcut acest lucru atât în ​​culturile celulare, cât și la animale.

„În majoritatea cazurilor, am văzut că scăderea numărului de bacterii în organele majore în urma tratamentului cu peptide a fost mai mare decât cea din ​​grupul tratat cu ciprofloxacină”, a spus Bhowmick.

Ciprofloxacina este unul dintre antibioticele obișnuite prescrise de obicei în tratamentul infecțiilor intestinale.

 

Sursă: www.happiesthealth.com