O echipă internațională de cercetători a dezvoltat o metodă de modificare a unei clase de antibiotice, folosind organisme microscopice care produc acești compuși în mod natural.
Rezultatele, publicate pe 25 iulie în Nature Chemistry, ar putea duce la o producție mai eficientă de antibiotice eficiente împotriva bacteriilor rezistente la medicamente.
Echipa a studiat un microorganism care este programat genetic să producă antibioticul eritromicină, apoi l-a modificat genetic pentru a asambla antibioticul cu un atom suplimentar de fluor, care poate îmbunătăți proprietățile farmaceutice.
„Putem profita acum de această nouă inginerie proteică pentru a dezvolta noi compuși care au acest atom de fluor foarte dorit, pe care chimiștii se luptă să-l adauge la antibioticele macrolide (antibiotice bacteriostatice cu un spectru larg de activitate) de mult timp”, a declarat David Sherman de la Universitatea din Michigan, specialist în asamblarea sistemelor biologice.
Atom de fluor adăugat nu modifică numai structura produsului final, ci și capacitatea produsului de a ucide bacteriile, prezentând siguranță pentru pacienți.
Eritromicina funcționează prin legarea și blocarea activității ribozomului bacterian, care este esențial pentru supraviețuirea bacteriilor. Unele bacterii au dezvoltat modalități de a preveni această legătură, devenind rezistente la tratamentul cu antibiotice. Modificarea structurii antibioticului cu un atom de fluor depășește acest avantaj evolutiv, restabilind capacitatea compusului de a lupta împotriva bacteriilor.
În timp ce chimiștii au dezvoltat metode de adăugare sintetică a fluorului, procesul este anevoios și necesită utilizarea de reactivi chimici toxici. Noua metodă de biosinteză dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Goethe și UM depășește aceste provocări.
„Este o dezvoltare foarte interesantă, pentru că putem ocoli toți pașii sintetici care consumă mult timp, precum și substanțele chimice periculoase. Practic, am demonstrat că putem reprograma un organism pentru a produce direct produsul fluorurat”, a spus Sherman.
Compușii fluorurati sunt încă la câțiva ani distanță până fi disponibili pentru uz clinic, dar descoperirile recente oferă o cale mai eficientă pentru dezvoltarea de noi antibiotice, antivirale și medicamente împotriva cancerului.
„Abordarea noastră a avut succes pe un set mic de antibiotice, dar ar putea fi folosită în cele din urmă pentru a dezvolta o gamă largă de produse farmaceutice cu o utilizare minimă a substanțelor chimice-toxice și a produșilor secundari”, a precizat Martin Grininger, profesor de chimie biomoleculară la Universitatea Goethe.
Sursă: www.news-medical.net