O echipă de cercetare a descoperit o nouă modalitate de stopare a răspândirii rezistenței la antibiotice. Descoperirea realizată de cercetătorii de la University College London (UCL) și de la Universitatea Birkbeck, ar putea avea impact asupra vieții a milioane de oameni.
Cercetarea de pionierat, publicată în Nature, a arătat pentru prima dată, structura mecanismului care permite transportul și răspândirea genelor între bacteriile rezistente la antibiotice.
Rezistența la antibiotice apare în mod natural, dar utilizarea excesivă și abuzul acestora accelerează apariția bacteriilor rezistente la antibiotice, ceea ce amenință capacitatea de a trata bolile infecțioase comune.
Înțelegând modul în care bacteriile schimbă genele, oamenii de știință pot descoperi modalități de a preveni răspândirea genelor rezistente la antibiotice sau pot exploata mecanismul de transport, astfel încât să livreze gene benefice în organisme.
Profesorul Gabriel Waksman, autorul principal al studiului, a declarat: „Ne aflăm într-o criză globală a rezistenței la antibiotice, care amenință sistemele de sănătate din întreaga lume.”
Organizația Mondială a Sănătății descrie rezistența la antibiotice drept „una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, a securității alimentare și a dezvoltării.”
„Această cercetare este esențială pentru înțelegerea modului în care rezistența la antibiotice este răspândită printre populațiile bacteriene. Acum putem vizualiza structura mecanismului de transport; cercetarea mea se va concentra asupra modului în care funcționează acest mecanism pentru a realiza transferul genetic”, completează prof. Waksman.
Articol preluat și tradus de pe Phys.org