Rezultatele unui studiu din Elveția apar în timp ce oamenii de știință caută noi modalități de a aborda problema rezistenței la antimicrobiene în spitale. Studiul realizat la Universitatea din Basel și Spitalul Universitar Basel din Elveția reprezintă o lucrare importantă pentru microbiologii și oamenii de știință implicați în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice (rezistente la antimicrobiene).
Epidemiologii implicați în studiu au descoperit că unele „superbacterii” pot rămâne în organism până la nouă ani, continuând să infecteze gazda, și nu numai.
Cercetătorii au vrut să vadă modificările pe care le suferă în timp două specii de bacterii rezistente la medicamente – K. pneumoniae și E. coli — la nivelul organismului, potrivit unui comunicat de presă. Timp de 10 ani, cercetătorii au analizat mostre de bacterii colectate de la pacienții care au fost internați în spital, concentrându-se pe indivizi mai în vârstă cu afecțiuni preexistente. Ei au descoperit că K. pneumoniae a persistat până la 4,5 ani (1.704 zile), iar E. coli a persistat până la nouă ani (3.376 zile).
„Acești pacienți nu numai că se îmbolnăvesc în mod repetat, dar sunt considerați o sursă de infecție pentru alți oameni – un rezervor pentru acești agenți patogeni”, a spus Lisandra Aguilar-Bultet, PhD, autorul principal al studiului.
„Acesta este o informație crucială pentru alegerea unui tratament”, a explicat Sarah Tschudin Sutter, MD, șef al Diviziei de Boli Infecțioase și Epidemiologie, care este specializată în infecții dobândite în spital și agenți patogeni rezistenți la medicamente. Sutter a condus studiul Universității din Basel.
Cercetătorii și-au publicat concluziile în revista Nature Communications intitulată „Within-Host Genetic Diversity of Extended-Spectrum Beta-Lactamase-Producing Enterobacterales in Long-Term Colonized Patients.”
„Problema este că, atunci când pacienții prezintă infecții cu aceste bacterii rezistente la medicamente, ei pot transporta acel organism în sau pe corpul lor chiar și după tratament. Nu prezintă semne sau simptome de boală, dar se pot infecta din nou și pot transmite bacteriile altor persoane. Laboratoarele clinice care analizează rezistența la antibiotice vor dori să urmărească cercetările efectuate asupra acestor agenți patogeni”, a spus epidemiologul Maroya Spalding Walters, MD, reprezentantă a Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA).
Sursa informațiilor: www.darkdaily.com