Un consorțiu care include oameni de știință de la Institutul Tropical de la Spitalul Universitar LMU din Germania a demonstrat eficacitatea unui nou antibiotic în combaterea tuberculozei. Tuberculoza este cea mai frecventă boală infecțioasă la nivel mondial. În anul 2022, au fost înregistrate 10,6 milioane de noi infecții și 1,3 milioane de decese.
„Avem nevoie urgent de un nou medicament eficient pentru combaterea tuberculozei, luând în considerare problema tot mai mare a tulpinilor rezistente la antibiotice”, spune managerul programului științific dr. Julia Dreisbach, care, împreună cu profesorul Michael Hoelscher, directorul Institutului de Boli Infecțioase și Tropical Medicine la LMU, conduce dezvoltarea de noi medicamente împotriva bolilor periculoase.
Rețeaua europeană-africană, PanACEA – un consorțiu de cercetători în tuberculoză din cinci instituții europene și unsprezece africane – a realizat un studiu care dezvăluie promisiunea unui nou antibiotic și a publicat rezultatele în jurnalul medical The Lancet Microbe. Co-dezvoltat de Institutul de Boli Infecțioase și Medicină Tropicală, agentul activ BTZ-043 ar putea juca un rol cheie în lupta globală împotriva tuberculozei.
Cercetătorii au investigat siguranța și tolerabilitatea produsului la 77 de adulți cu tuberculoză pulmonară nou diagnosticată în Cape Town, Africa de Sud.
„Studiul demonstrează eficacitatea antibacteriană și tolerabilitatea BTZ-043 și arată că acesta poate fi administrat în combinație cu alte medicamente pentru tuberculoză” – Dr. Norbert Heinrich, medic principal și conducător științific.
Descoperit de cercetătorii de la Leibniz-HKI din Jena și dezvoltat într-o colaborare între Spitalul Universitar LMU și Leibniz-HKI, agentul activ suprimă o enzimă de care agenții patogeni ai tuberculozei au nevoie pentru a-și construi pereții celulari, făcându-i să se dezintegreze și să moară.
PanACEA este unul dintre primele studii adaptative de determinare a dozei bazate pe modele pentru un medicament împotriva tuberculozei și primul de acest fel care va fi efectuat în Africa.
„Designul inovator al studiului, inclusiv evaluările efectelor alimentelor și a interacțiunilor dintre medicamente, ne permite să obținem o înțelegere cuprinzătoare a administrării optime a BTZ-043”, a declarat Norbert Heinrich.
Sursa informațiilor: www.news-medical.net