Un nou ciment pentru oase, încărcat cu antibiotice pentru a combate infecțiile, ar putea revoluționa protezarea șoldului și genunchilor. Noul medicament „foarte eficient” promite să ajungă la locul exact al infecțiilor osoase bacteriene și se dovedește puternic împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice.

„În prezent, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat doar cimenturile încărcate cu antibiotice care nu au fost dezvoltate inițial pentru țesutul osos. Din cauza faptului că nu este dezvoltat specific pentru țesutul osos, a apărut rezistența împotriva acestor antibiotice. Trebuie să creăm o nouă generație de antibiotice care sunt optimizate pentru a răspunde acestei nevoi emergente”, a declarat dr. Hae Lin Jang, autor principal al studiului.

Această luptă din ce în ce mai mare cu rezistența la antibiotice s-a suprapus cu populația în vârstă, care se află în creștere și care necesită acum mai multe proceduri ortopedice ca niciodată. Procedurile obișnuite, cum ar fi protezarea genunchiului și a șoldului, pot duce la infecții bacteriene, cum ar fi stafilococul, care este tratată în prezent cu antibiotice sistemice. Expunerea sistemică la antibiotice nu vizează în mod precis infecția; prin urmare, sunt necesare doze uriașe, ceea ce duce la consecințele nedorite ale rezistenței la medicamente și distrugerea microbiomului benefic.

Pentru a remedia această problemă în creștere, cercetătorii și-au propus să creeze o combinație puternică de antibiotic și ciment, care să fie administrată local.

Cercetătorii au identificat antibioticul cu dublă acțiune VCD-077, studiind activitatea și eficacitatea acestuia în celule și pe modelele de animale. VCD-077 nu numai că a prezentat reacția chimică dorită de eliberare a medicamentului fără a afecta stabilitatea cimentului, dar a demonstrate și o eficacitate ridicată împotriva unei game largi de bacterii rezistente la medicamente și a încetinit dezvoltarea rezistenței viitoare. De fapt, cimentul încărcat cu VCD-077 a prezentat o eficacitate mai mare decât toate cimenturile încărcate cu antibiotice utilizate în prezent împotriva infecțiilor osoase stafilococice.

Înainte de etapa clinică, echipa trebuie să se confrunte cu două aspecte majore: potențialele diferențe între modelul de șobolan studiat și om și studiile de toxicitate necesare.

Concentrându-se de la început pe antibioticele specifice țesutului osos, specialiștii cred că sunt pe drumul cel bun pentru a crea un medicament care abordează exact infecția bacteriană, fără a produce rezistență la medicamente.

Combinarea inteligenței artificiale cu descoperirea de medicamente, pentru a dezvolta noi antibiotice mai eficiente și mai rentabile decât până acum, este viitorul, spun oamenii de știință.

 

Sursă: www.news-medical.net