Un studiu realizat în Uganda și Africa de Sud a detectat HIV rezistent la medicamente în rândul a 66% dintre persoanele infectate, aflate în tratament de primă linie, care se confruntau cu o suprimare scăzută a încărcăturii virale.

Descoperirea a fost prezentată în timpul Conferinței Internaționale privind Tratamentul, Patogeneza și Prevenția HIV în Zonele cu Resurse Limitate (INTEREST) ​​2022.

”Rezistența la medicamentele anti-HIV este cauzată de modificări genetice ale virusului, care afectează capacitatea medicamentelor de a împiedica virusul să se înmulțească”, potrivit cercetătorilor.

Jonan Tumwesigyire, membru din cadrul echipei de cercetare, a declarat că studiul a fost realizat pe 840 de pacienți, care s-au confruntat cu eșuarea tratamentului de primă linie. Pacienții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri. Dintre cei 417 care au fost testați pentru rezistență, 275 au ieșit pozitiv.

„Dacă cineva are o încărcătură virală mare, de peste 1.000 de copii pe mililitru, iar testul iese negativ la rezistență, înseamnă că persoana respectivă nu își ia medicamentele. Acest fapt este o problemă de aderență”, a spus el.

„Rezistența detectată în rândul celor testați este similară cu cea detectată în cadrul altor studii efectuate. De aceea, este necesară trecerea de la Nevirapină și Efavirenz ca medicamente de primă linie, la noul medicament – regimul pe bază de Dolutegravir”, a adăugat cercetătorul.

Cercetătorii afirmă că: „Intervențiile care îmbunătățesc gestionarea eșecului virusologic sunt necesare urgent pentru a menține controlul asupra epidemiei globale de HIV”.

Dr. Nelson Musoba, Directorul general al Uganda AIDS Commission, a spus că terapia antiretrovială injectabilă (ART) va aborda problema stigmatizării asociată cu administrarea zilnică a pastilelor, iar în acest fel se va îmbunătăți aderența la tratament, reducând astfel rezistența la medicamente.

„În prezent, pacienții iau zilnic aceste comprimate, dar acum știm că se poate face o injecție la fiecare două luni. Aceste tratamente există, iar în prezent sunt administrate pentru a putea observa impactul pe care-l produc în Africa”, concluzionează dr. Musoba.

 

Articol preluat și tradus de pe Monitor.co.ug