Există o legătură clară între administrarea de antibiotice și riscul crescut de a dezvolta cancer de colon în următorii cinci până la zece ani. Acest lucru a fost confirmat de cercetătorii de la Universitatea Umeå, din Suedia, după un studiu făcut pe 40.000 de bolnavi de cancer. Se crede că impactul antibioticelor asupra microbiomului intestinal se află în spatele riscului crescut de cancer.
“Rezultatele subliniază faptul că există multe motive pentru a fi restrictivi cu antibioticele. Deși în multe cazuri terapia cu antibiotice este necesară și salvează vieți, în cazul afecțiunilor mai puțin grave este mai bine să așteptăm să se vindece. Este important să fim prudenți cu antibioticele în special pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor rezistente, dar și pentru că antibioticele pot crește riscul de cancer de colon.”
Sophia Harlid, cercetător în domeniul cancerului, Universitatea Umeå
Cercetătorii au descoperit că atât femeile, cât și bărbații care au luat antibiotice timp de peste șase luni prezintă un risc cu 17% mai mare de a dezvolta cancer în colonul ascendent, decât persoanele cărora nu le-au fost administrate antibiotice. Cu toate acestea, nu s-a găsit un risc crescut de cancer la colonul descendent.
Acest studiu utilizează date despre 40.000 de pacienți din Registrul Suedez al Cancerului Colorectal din perioada 2010-2016. Acestea au fost comparate cu un grup de 200.000 de indivizi fără cancer din populația suedeză. Datele privind utilizarea antibioticelor individuale au fost colectate de la Registrul Suedez de Medicamente prescrise pentru perioada 2005-2016.
Pentru a înțelege modul în care antibioticele cresc riscul de cancer de colon, cercetătorii au studiat și un medicament bactericid non-antibiotic utilizat împotriva infecțiilor urinare care nu afectează microbiomul. Nu a existat nicio diferență în frecvența cancerului de colon la cei care au utilizat acest medicament, sugerând că impactul antibioticelor asupra microbiomului crește riscul de cancer. În timp ce studiul acoperă doar antibioticele administrate oral, trebuie să reținem că și antibioticele intravenoase pot afecta microbiota intestinală.
„Nu există un motiv de alarmă dacă ați luat antibiotice. Creșterea riscului este moderată, iar efectul asupra riscului absolut pentru individ este destul de mic. Suedia este în curs de a introduce un screening de rutină pentru cancerul colorectal. Este important să luați parte la orice program de screening astfel încât cancerul să poată fi detectat devreme sau chiar prevenit”, spune Sophia Harlid.
Sursă material news-medical.net.